Család

Minden negyedik magyar iskolás túlsúlyos – a szülők is hibásak

Minden negyedik iskolás túlsúlyosnak számít – derült ki egy kutatásból. A lesújtó eredményhez hozzájáruló rossz táplálkozási szokások és a családi minta összefüggéseit most egy friss kutatás vizsgálta.

Négyszáz, 4 és 12 év közötti gyereket nevelő magyar édesanya körében végzett reprezentatív kutatást a Nestlé az egészséges gyermekekért program keretében a családok étkezési és főzési szokásait vizsgálva. Szakértők szerint ugyanis a szülők és a család étkezési szokásai meghatározóak a gyermekek táplálkozási szokásainak kialakulásában. Ezt a véleményt a kutatás eredménye is megerősítette.

A friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása mellett leginkább a rendszeres étkezés, valamint a jó szülői példa az egészségtudatos anyák főbb ismérve. Az egészségtudatos szülők gyermekei hetente legalább egyszer fogyasztanak halat, a hét minden napján esznek friss zöldséget, és kétszer gyakrabban fogyasztanak teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, illetve zsírszegény húst, mint a kevésbé egészségtudatos anyák gyermekei. Így az egészségtudatos családok gyermekeinek esetében korán kialakul a kiegyensúlyozott táplálkozás mintája, mely a túlsúly és elhízás megelőzésének alapfeltétele. Még egy fontos dolog kiderült. “Azok közt a gyerekek közt, akik kevesebb alkalommal étkeznek együtt a családdal, többen küzdenek súlyproblémával, több az elhízott kisgyermek – mondta el dr. Tóth Tamás, a Magyar Elhízástudományi Társaság főtitkára. – Fontos lenne, hogy legalább a napi főétkezések felét együtt költse el a család, különös tekintettel a reggelire, mely nemcsak a gyermekek napi energiaszintjét, hanem későbbi kiegyensúlyozott táplálkozásukat is megalapozza.

Minden negyedik magyar iskolás túlsúlyos - a szülők is hibásak

A közös főzés is sokat segíthet

Az egészségtudatos édesanyák több mint fele hetente legalább egyszer együtt főz gyermekével. Ezekre a gyermekekre jellemző, hogy örülnek az új ételeknek, és ritkábban fordul elő, hogy külön ételt kell főzni számukra. Ugyanezekben a családokban a gyermekek elsősorban a zöldségekkel, de a tejtermékekkel és főzelékekkel szemben is érezhetően nyitottabbak, mint azon társaik, akiket nem, vagy kevésbé vontak be a konyhai tevékenységekbe. Az utóbbi csoport tagjai között 15 százalékponttal magasabb a kifejezetten válogatósnak mondható gyerekek aránya. A változatos étrend kialakításához tehát fontos, hogy a szülők bevonják a gyerekeket a közös főzésbe, különösen az egészséges fogások elkészítésébe. “A közös főzés a nagy tápértékű ételek megismertetésének hasznos eszköze lehet. A gyerekek bevonása a konyhai előkészületekbe ugyanis amellett, hogy kiváló családi program, lehetőséget teremt rá, hogy a kicsik táplálkozással, ételekkel kapcsolatos ismeretei bővüljenek. Nyitottabbak lesznek az olyan egészséges ételek iránt, amelyeknek elkészítésében maguk is részt vesznek” – mondta el Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top