Család

Állatterápia: “A kutya számára ez nem játék!”

Aki ismer, tudja, hogy imádom a kutyákat. Bár most nincs saját kutyám, a kutyusok mindig meg tudják dobogtatni a szívem. Szerintem sokan vagyunk így ezzel: egy kutya egy igazi társ, aki mindig melletted van, aki a segít, aki felvidít, kibillent a negatív helyzetekből.

Az alábbiakban egy kutyaterápiával és masszázzsal foglalkozó kedves barátnőmmel készítettem interjút, ami igazából egy kellemes beszélgetés volt, és nem kérdezz-felelek. Azért, hogy egy picit mederbe tereljem a beszélgetést, riportként írom le.

Lótusz: Hogy hívják a terápiás kutyád? Mióta él veled?

Kati: Puszinak hívják, énnálam született. Jelenleg 4 éves. Az anyukája, Masni (8 éves) is az én kutyám. Közülük a kisebb, Puszi lett terápiás kutya.

L.: Hogyan lesz egy kutyából terápiás kutya?

K.: Kutyakiképzésre jártunk a Puszival, és akkor a kiképző említette, hogy szerinte nagyon értelmes a kutya és alkalmas lenne terápiás kutyának. Terápiás kutyákat gyógypedagógiai végzettséggel és terápiáskutya-felvezető képesítéssel rendelkező habilitációs kiképző képezhet. Egy szegedi iskolában tanultunk.

Állat terápia:

L.: Inkább kinti, vagy inkább benti kutyák ők?

K.: Ők inkább bentiek, bár ha olyan kedvük van, akkor odasorakoznak az ajtóhoz és várják, hogy kiengedjük őket. Kint együtt szaladgálnak, játszanak… Sőt (benn) még együtt is szoktak aludni.

L.: Kiknél lehet alkalmazni a kutyaterápiát?

K.: Akár időseknél, akár gyerekeknél nagyon jól használható. Csoportos foglalkozások keretében, de akár egyéni fejlesztést is lehet alkalmazni.

A folytatásért kattints a Lótusz caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top