Család

Karikagyűrűtrend: van élet az aranyon túl is

Anyáink korában még egyértelmű volt, hogy a házasulandók sárga aranyból készült, egyszerű karikagyűrűt húznak majd egymás ujjára az esküvő napján. Az idő múlásával azonban sokat változott a karikagyűrű-divat: ma már egyre többen szeretnének különleges, az átlagtól eltérő jegygyűrűt csináltatni.

A történelemben többször voltak olyan időszakok, például gazdasági válságok, illetve az arany világpiaci árának drasztikus megemelkedése miatt, amikor olcsóbb fémekből, akár vasból is készítettek jegygyűrűt az emberek, de ma a többség a karikagyűrűt aranyból képzeli el. Az elmúlt két-három évtizedben azonban az egyszerű, sárga arany karikagyűrűk egyeduralma megtört. Napjainkban virágkorát éli a fehér arany, illetve a többszínű arany ötvözésével készült gyűrűk divatja, de kedveltek a más fémből készült, így például a titán-, a palládium- és a platinagyűrűk is.

A titán nagy előnye hogy ellenálló, színezhető, fémérzékenyek is viselhetik, mivel antiallergén, és lényegesen olcsóbb, mint az arany. Egy pár titániumból készült jegygyűrű már 60 ezer forintért is elérhető. Mivel a titániumból készült gyűrű nagyon könnyű, a fém ára szinte elhanyagolható, lényegében az ár oroszlánrészét a megmunkálás, maga a munkadíj teszi ki – tudjuk meg Farkas Márk ékszerésztől. Persze a szórás hatalmas, a gyűrű végső ára attól is függ, mennyire bonyolult díszítést és milyen drágaköveket szeretne az ékszerbe rakatni a jegyespár. Nyilván aki kerámia díszítést szeretne, annak kevésbé mélyen kell a pénztárcájába nyúlnia, mint annak, aki gyémántkövekre vágyik.

A titánból készült gyűrűk gazdag színárnyalatokban elérhetők, a bronztól a kéken át a pinkig. A kívánt színt a gyűrű hőkezelésével érik el, így az tartós, nem kell attól félni, hogy idővel lekopik.

Megnézem
Összes kép (1)

Fazont tekintve is nagy a változatosság – a szögletes a kerek és a teljesen amorf formájú gyűrűk is elérhetők. Érdemes azonban több fazont felpróbálni, mert bár képen a szögletes forma nagyon mutatós, de viszonylag kevés ujjon mutat igazán szépen, illetve ha jól is illik a kézre, nem biztos, hogy kényelmes, márpedig egy életen át hordott ékszernél ez elengedhetetlen szempont.

A titán mellett népszerűek a palládiumból készült karikagyűrűk is. Ez a fém 4-5 évvel ezelőtt lett az ékszerkészítés kedvelt alapanyaga, amikor az arany ára drasztikusan megemelkedett. Később az aranyár visszarendeződött, s most azt mondhatjuk, azonos szinten mozog vele a palládium – mondja Farkas Márk. A palládiumot egyébként platinaércből nyerik, hasonló tulajdonságokat is mutat, mint a platina, kissé sötétebb ugyan és könnyebb, de az ára is jóval elérhetőbb. Egy palládiumból készült gyűrűpár ára 80 ezer forintnál kezdődik, de ez ujjmérettől, szélességtől, illetve a gyűrűt díszítő kövektől függően akár több százezer forintig is felmehet. 

Megnézem
Összes kép (1)

A platinát a nemesfémek királyának is szokás nevezni. A fém egyedi csillogása messziről felismerhetővé teszi a belőle készült ékszereket. Tisztasága, keménysége, magas olvadáspontja miatt azonban nem csak tartós, de egyedi megmunkálást igényel, ezért az ára is magasabb. A kopásállóságon kívül a platinagyűrű további előnye, hogy a nehezen foglalható kövekhez is jól használható – ilyen például a smaragd –, illetve a gyémánthoz is jól illik, mivel a foglalatban nem változik meg a kő színe. A platina karikagyűrűk ára hozzávetőleg duplája az aranyénak, ami nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy sokkal kevesebb platinalelőhely van a Földön, mint aranybánya. És nem szabad elfelejteni azt sem, hogy míg egy 14 karátos aranygyűrűnek csaknem felét az ötvöző anyagok teszik ki, addig a platinagyűrű 90-95 százalékos tisztaságú fémből van.

Megnézem
Összes kép (1)

Ilyen karikagyűrűkből sokat lehetett látni a múlt hét végi esküvőkiállítás és -vásáron is. Aki lemaradt, annak javasoljuk, hogy jövő hétvégén látogasson el a Papp László Sportarénába, a következő esküvői kiállításra, ahol húsz ékszerész és jegygyűrűszalon termékeiből kaphatnak ízelítőt az érdeklődők.

Olvass még az esküvői divatról az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top