Család

Nem vonhatók felelősségre a drogozó kismamák

Nem vonhatók felelősségre a drogozó kismamák, ugyanis a törvény semmilyen szankciót nem tartalmaz a magzatot károsító tevékenységre.

“Az 1992-es törvény rendelkezik a magzati élet védelméről, amelyben az anyát ugyan figyelmeztetik a magzatot károsító hatásra – különösen a dohányzást és az alkoholfogyasztást emelik ki –, de az szankciót nem tartalmaz. Az sem véletlen, hogy a kábítószer-fogyasztásra vonatkozót pedig végképp nem, 1992-ben, amikor a törvényt alkották, még fel sem merülhetett a kismamák drogozásának lehetősége” – mondta Ábrahám László ügyvéd a törökszentmiklósi kábítószerező várandós nők ügyével kapcsolatban.

“Mindenki a saját droghasználatáért felel. A drog fogyasztása Magyarországon törvénybe ütközik, szabálysértést vagy bűncselekményt valósít meg. Mivel Magyarországon úgy működik a jogrendszer, hogy a gyermek a születésével nyeri el a jogalanyiságát visszamenőlegesen, a születése előtt jogilag lehetetlen az, hogy bűncselekmény áldozatává váljon, nem lehet passzív alanya bűncselekménynek, ezért a sérelmére bűncselekményt elkövetni fogalmilag nem lehet” – ez már Magyar Gábor ügyvéd álláspontja az esettel kapcsolatosan.

A drogmérgezés miatt idő előtt császármetszéssel világra hozott csecsemők állapotáról a kórház nem adhat információt, csak a szülők. A kórházakat ugyanis köti az egészségügyi törvény rendelkezése szerinti titoktartási kötelezettség, de az adatvédelmi törvényt is megsértené, ha az érintett törvényes hozzátartozója engedélye nélkül tájékoztatná a közvéleményt – hangzott el az Inforádióban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top