Család

Hello 2016: Indiában a nők is lehetnek végre családfők

Egy delhi vállalkozócsalád legidősebb lánya támadta meg a törvényt, mely tiltotta, hogy a nők hivatalosan családfők lehessenek Indiában.

A család legidősebb női tagja is lehet mostantól a karta, vagyis a családfő – mondta ki a Delhi legfelsőbb bíróság.

A hindu családokban a karta dönt a legfontosabb családi ügyekben, ő kezeli a vagyont, ő dönt például a családi ingatlanok adásvételéről is. A karta a hagyományok és a törvény értelmében is eddig csak férfi lehetett, általában a család elsőszülött, legidősebb férfitagja. A nőktől mostanáig azzal az indokkal tagadták meg a kartává válás lehetőségét, hogy nem rendelkeznek ahhoz megfelelő képesítéssel.

A vonatkozó örökösödési törvény módosítását egy Delhiben élő vállalkozócsalád legidősebb lánya kérte a bíróságtól, akinek az apja és három nagybátyja is elhunyt, ezért hivatalos családfőként ő szeretné irányítani a családi üzletet. A legfelsőbb bíróság végül az ő javára döntött, és eltávolította a 2005-ös örökösödési törvényből azt a cikkelyt, mely megakadályozta, hogy a nők karták lehessenek.

Forrás: Hindustan Times

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top