Család

Egy piros autóval vitték el őket az iskolából, azóta szülők nélkül élnek

Mi történik, ha egy jól működő, értelmiségi család széthullik, és az anya az utcára kerül három gyerekkel? Sára édesapja diplomás közgazdász és iskolaigazgató volt. A család albérletben élt, és mikor a szülők elváltak, drámai fordulatot vett a sorsuk... Az SOS Gyermekfalvak kisfilmeken keresztül mutatja meg, milyen a gyermekvédelmi rendszer belülről.

A Bálint testvérek öt éve “már akaratos, nagy kamaszgyerekként” együtt kerültek állami gondozásba. Szüleik válása után édesanyjuk nem tudta fizetni az albérletet, és hamarosan az utcán találták magukat.

Egy nap azt mondta, menjünk el iskolába, és ő mindent megold. Amikor jöttünk ki az iskola kapuján, megláttunk egy piros autót, egy idegen nőt és anyukámat. Beültettek minket az autóba, anya elsírta magát, és a nő elkezdte mondani, hogy egyelőre nem megoldható az, hogy anyával lakjunk.

Így emlékszik vissza a kezdetekre a lány. A testvérek életében nem sokkal később a következő csapást édesapjuk elvesztése jelentette. Az előző életükből ma már nem tartják senkivel a kapcsolatot, egymásnak viszont nagyon fontosak. “Összetartóak lettünk, tett róla az élet” – mondja Sára.

A lánynak sokáig voltak kötődési problémái, nem szereti, ha hozzáérnek. Egy nevelőtől kapta meg az első ölelést, ami jól esett neki. Ma egyetemi hallgató, és épp önálló életet kezd a fővárosban. Kollégista, s már csak a hétvégéket tölti otthon a kecskeméti ifjúsági házban, a testvéreivel. Az ELTE szociális munkás szakára jár, a gyermekvédelemben szeretne dolgozni. 

Az SOS Gyermekfalvak kampányt indított azért, hogy mindenki láthassa, hogyan működik belülről a gyermekvédelmi rendszer. Az Emlékek örökbe című kisfilmsorozatban fiatalok mesélnek őszintén életük nehéz pillanatairól és arról, hogyan boldogulnak az életben, miután kikerültek a nevelőszülők szárnyai alól.
 

További cikkek az SOS Gyermekfalvaktól az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top