Aktuális

“Az egyik nevelő fogasra akasztott, és ott is hagyott” – állami gondozott fiatalok mesélnek

Az SOS Gyermekfalvak kampányt indított azért, hogy mindenki láthassa, hogyan működik belülről a gyermekvédelmi rendszer. Fiatalok mesélnek őszintén életük nehéz pillanatairól és arról, hogyan boldogulnak az életben, miután kikerültek a nevelőszülők szárnyai alól.

Sokszor lehet olvasni arról, hogy milyen fontos a gyermekvédelmi rendszer, mennyire különböző sorssal és múlttal kerülnek be gyerekek az intézményekbe, de azt kevesen tudják, hogy valójában hogyan élnek ők, az állami gondozottak. És még kevesebben beszélnek ilyen gyerekekkel, akik komoly traumák után állnak talpra és igyekeznek megállni a lábukon egyedül, azután, hogy kilépnek a való életbe. Magányosan, hiszen sokuknak senkije sincs, akire támaszkodhat. A szerencsésebbeknek esetleg van testvérük, vagy olyan nevelőszüleik voltak, akik szerették és segítették őket.

Nehéz pillanatok, örömök, sorsok egy-egy kisfilmben

Fogasra akasztott gyerek, olyan nevelő, aki igazi anyapótlék volt, kiskorú menekült egyedül az országban. Vajon ők hogyan élik túl szülők nélkül? Az SOS Gyermekfalvak kisfilmsorozatban mutatja be őket és a gyermekvédelmi rendszert belülről. Gábor óvodás korában került állami gondoskodásba. 19 év alatt 70 felnőtt vigyázott rá, alig kötődött valakihez. “9 éves voltam, amikor az egyik nevelő felakasztott a fogasra, és ott hagyott. Le is szakadt, mert nem bírta a súlyomat.” Pár év múlva talált rá egy olyan nevelőre, aki anyja helyett anyja lett. Barbi sok testvérével nagyon szegény körülmények között élt, amikor 6 évesen bekerült a gyermekvédelmi ellátásba. “Beültettek egy kisbuszba, útközben a testvéremet kitették egy csecsemőotthonban, minket vittek tovább intézetbe. Nem mondtak semmit, hogy hova megyünk.” Sárának egyetlen szerencséje van: nem szakították el testvéreitől. Most egyetemista Pesten, tele van tervekkel. Zia Afganisztánból jött szülők nélkül, kiskorúként Magyarországra. A hosszú út után ki akarták utasítani az országból, most azonban karnyújtásnyira van a magyar állampolgárságtól. A négy fiatal történetében két közös pont biztos van: egyedül, szülők nélkül élnek és most kezdnek önálló életet.

Az alábbi kisfilm az Anyám helyett anyám sorozat trailere. A négy fiatal sorsát egyenként, kisfilmekben fogjuk bemutatni.

A kampány célja az, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira. Magyarországon közel 22 ezer gyerek él nem a vér szerinti szüleivel, majdnem félezren az SOS Gyermekfalvakban. Az alapítvány az Európai Bizottság támogatásával 9 uniós országban folytatott program keretében gyerekjogi képzést indít gyermekvédelmi szakellátásban dolgozóknak. Összesen 800 szakembert képeznek ki.

A filmek január 30-tól láthatók az Indavideón, Anyám helyett anyám címmel.

Rendező: Szirmai Márton

Operatőr: Pálos György

Zene: Hegyi Dávid

Technikus: Békési Gábor

Grafika: Ászity Boglárka

Garfikai utómunka: Brauner Máté

Még többet itt olvashatsz az SOS Gyermekfalvakról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top