Aktuális

SOS Gyermekfalvak: “Anyám azzal hozott be, hogy csak nyaralni jövünk”

Alexandra három testvérével együtt került állami gondoskodásba négy évesen. A 18 éves lány ma már jogosnak tartja, hogy elvették szüleitől. Komoly tervei vannak, hamarosan saját lábra áll. Az SOS Gyermekfalvak sorozatának újabb része.

Mióta élsz itt?

Tizennégy éve. Három testvéremmel együtt kerültem be, mindannyian lányok, 3 és 8 év között voltunk, mikor kiemeltek a családból. Én a harmadik vagyok a sorban.

Hogy élted meg, hogy elkerülsz a családodtól?

Ma ezt helyesnek tartom, nem jól bántak velünk a szüleink. Kicsiként persze nem így éreztem, nem tetszett, hogy elvisznek idegen helyre. Anyám hozott be, azt mondta, csak játszani jövünk és nyaralni. Játszottunk egy-két órát, és a szüleim már mentek is. Aztán látogattak egy ideig rendszeresen, majd egyre ritkábban, lassan elfelejtődtünk. Aztán szinte tejesen megszűnt a kapcsolat.

Nem küzdöttek, hogy visszaszerezzenek?

Nem.

Bánt ez téged?

Részben igen. Jó lett volna, ha támogatnak, ha ők is eljönnek egy kézilabdameccsre, de másfelől megszoktam. Édesanyámmal ma nincs kapcsolatom, apám néha keres, de vele se nagyon tartom a kapcsolatot.

El tudod képzelni, miért nem jöttek?

Kifogás mindig van…

Nyilván kellemetlen volt nekik, hogy ennyire kiszorultak a gyerekeik életéből, itt egy nevelőanya, aki mindent jobban tud a gyerekről…

Legalább arra legyen büszke, hogy jobb helyen vannak a gyermekei, és hogy egy csodálatos nevelőszülő felneveli őket. Nagyon ragaszkodunk Pannihoz, mintha az anyánk lenne. Más itt, mint otthon, több törődést kaptunk, több szeretetet mindenkitől, nemcsak Pannitól, hanem az egész SOS Gyermekfalutól, mindenkitől a faluban. Rengeteget segítettek a tanulásban, az iskolakeresésben, a nyári munka találásában.

Alexandra
Alexandra

Panni a nevelőanyád?

Igen. Ő nagyon sokat tanított nekem és testvéreimnek is. Én ötéves koromig nehezebben tudtam beszélni, mint a korombeliek, selypítettem, logopédushoz vitt, és sokat segített bizonyos szavak megtanulásában. Ő úgy kezel, mintha a gyerekei lennénk. Mikor elballagtam a nyolcadikból, nem tudtam, hova menjek, és mindenki nagyon segítőkész volt, elmondták a saját véleményüket és együtt nézegettünk iskolákat, hagytak szabadon dönteni, s én azt tanulhattam, amit igazán szeretem volna.

Jó tanuló vagy?

Négyes körül.

Most érettségiztél. Egyetemre nem akarsz menni?

De, de későn jelentkeztem. Nem baj, ráérek, elsőnek csinálok egy szakmát, aztán megyek főiskolára. Ebben is sokat segítenek.

Mi lesz, ha kikerülsz innen?

Majd jövök látogatni. Nővéreim már nem itt élnek a faluban, Zita Szegeden tanul, nemsokára diplomázik, borzasztó büszke vagyok rá, Nikinek van egy fia, és jönnek vissza látogatóba Pannihoz, mint egy nagymamához.

Meddig akarsz itt maradni?

Amíg tudok. Gondolkozunk, hogy veszek egy házat a támogatásból, a barátommal laknék.

Honnan ismered?

Békéscsabán, egy atlétikai versenyen ismerkedtünk meg.

És 18 évesen saját házba költöznél?

Igen, szép lassan, de a nevelőanyukám segítene még. Maradnék persze utógondozott. Itt mindenki nagyon sokat segít a munkában, iskolaválasztásban, és igyekeznek mindenkit az önállóságra nevelni.

SOS Gyermekfalvak:

Egy normális 18 éves épp lázad a szülei ellen…

Én nem. Vannak kisebb-nagyobb viták, de megoldjuk, ilyen idősen már felnőtt fejjel kell gondolkodni.

A testvéreid is ilyen komolyak?

Zita igen, a másik kettő nem igazán, ők kissé makacsok. Niki igen fiatalon vállalt babát, mi ezzel nem értettünk egyet, az akkori párkapcsolata sem volt annyira stabil, féltettük. Sok lázadás és vita is volt, de tiszteletben tartottuk a döntéseit. A húgom pedig még kislány, de majd az idő múlásával ő is megkomolyodik.

Éretten beszélsz. Más vagy, mint a kortársaid?

Ők csak elvannak, ott van nekik apa, anya, nem gondolkodnak ennyire éretten az életről. Nem is nagyon mesélek a gyermekfaluról, mert utána nagyon komolynak tartanak. Én az iskolában sokáig titkoltam, csak pár barátom és a csapattársaim tudták, hogy itt élek. Nem szégyellem, mert ha valaki kérdezi, szívesen elmondom, hogy működik ez, hogy kerülnek be a családok, ilyenkor nagy figyelemmel, érdeklődve hallgatnak. Számtalan kérdéssel bombáznak, mert számukra ez ismeretlen és új. Régen zavart a sok-sok kérdés, nehéz volt elmagyarázni, olykor megsajnáltak, és könnybe lábadt a szemük. Rossz érzés volt, hiszen boldogok vagyunk, és jól élünk. Mára megértettem. Büszkén kell beszélni erről, mert mégiscsak jobb helyre kerültünk, s lett, lesz belőlünk valami, ami a saját szüleinknél lehetetlen lett volna.

Szeretnél majd gyereket?

Jó pár év múlva talán.

Úgy fogod nevelni, ahogy téged nevelt Panni?

Igen.

A vér szerinti családodtól átveszel valamit?

Nem. Ez száz százalék. Nem az a baj, hogy itt élünk, hanem hogy el se jöttek megnézni. Itt lakik a házban velünk még egy testvérpár, akiket látogatnak. Az ő szüleik meg tudják oldani, biciklivel is eljönnek, ha kell, és a gyerekek is rendszeresen hazautaznak, otthon töltenek pár napot a szüleikkel.

Mindent rosszul csináltak a szüleid?

Igen. Azt gondolom, meg lehetett volna oldani, hogy ne vegyenek el minket, vagy rendszeresen látogassanak.

SOS Gyermekfalvak:

Tisztáztad ezt velük?

Én elmondtam nekik ezeket a dolgokat, de az ő saruk, felfogják-e. Sajnos nem. Apám a nővéremmel megbeszélt nagy nehezen egy találkozót, megvolt az időpont és a hely, de ő végül nem ment el azért, mert állítólag éhes volt, és hazament enni. Kifogás mindig van. Nehéz lépni, ez tény, főleg ezek után. Nagyok vagyunk, biztos neki is fáj, ezt megértjük. De amikor kisebbek voltunk, nekünk volt nehezebb, mert egy kisgyermek sokkal jobban ragaszkodik a szüleihez, bárhogyan is bánjanak vele. Mi így is ragaszkodtunk hozzájuk. Sajnos, visszagondolva, egy idő után már nem is kerestek, nem néztek szembe a dolgokkal, menekültek, és a kapcsolat teljesen megszűnt.

Féltek? Igen, talán attól, hogy nagyobbak lettünk, s elkezdtük megérteni a körülöttünk zajló dolgokat. Megfutamodni könnyebb, mint szembenézni a valósággal. Zita kezdeményezett, de apukám még mindig megfutamodik. Még egy lehetőséget elszalasztott, és lehet, harmadik esélye már nem lesz. Nekünk ez az elutasítás is nagyon fáj, és egy idő után az ember megunja a sok próbálkozást, nem foglalkozik ezzel.

Szoktál gondolkodni azon, mi lett volna a legjobb megoldás?

Azt hiszem, ez, hogy a nevelőanyánál nőttünk fel.

És ha örökbe fogadnak?

Akkor szétszakítottak volna minket, kevesen vállalnak négy testvért. Most meg együtt vagyunk, és ez nagyon jó. Tudunk egymásra támaszkodni, bármit meg tudunk beszélni. Így a legjobb nekünk.

Több hasonló történetet is olvashattok a gyermekvédelemről az SOS Gyermekfalvak által működtetett a Gyereksorsok blogon.

Olvass még az NLCafén az SOS Gyermekfalvaktól:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top