Család

Kulcscsomó, tarhonya és felmosóvíz – eszement jelmezek farsangra

A farsangszezon jó móka a gyerekeknek, de sok anya számára pokoli küzdelemmel egyenlő. A jelmezkészítés sokszor hosszú hetekig tartó kíméletlen agy- és kézi munkát jelent, mert bizony a gyerekek kreativitása nem ismer határokat. Elképesztő ötletek következnek.

Sokáig nem értettem, miért kezdi el a barátnőm már karácsonykor kérdezgetni, minek fognak beöltözni a gyerekeim a farsangon. Legalább két hónap van még addig, néztem csodálkozva. Hát majd előtte való héten veszünk valamit a boltban, és kész. Az én kézügyességem ugyanis a nullához közelít, a boltban meg szuper jelmezek vannak.

Persze tudom, anyukám annak idején minden kétbalkezessége ellenére minden évben kitett magáért, amikor én kislány voltam. Varrni ő sem tudott, de amikor nyúl akartam lenni, teletömött egy harisnyanadrágot vattával, és a fenékrészén vágott egy lyukat az arcomnak. Nem volt nagy sikerem. A húgom se nyert díjat a lila lavórból készített teknősháttal. Annál inkább tarolt a bátyám, aki egy régi bőrkabátból szabott ősemberruhában elhozta a farsang fődíját, de abban azért még apám is besegített, amikor a karácsonyfa törzséből bunkót faragott neki, kis kosszal pedig igazán autentikusra sminkeltük és borzoltuk.

Kulcscsomó, tarhonya és felmosóvíz - eszement jelmezek farsangra

A bolti jelmez sem rossz…

Persze a hetvenes években még nem voltak bolti jelmezek. Szerencsére mire az én gyerekeim megszülettek, már nem volt ilyen probléma – azt vettem, amit csak akartam. És mivel nem tudok varrni, és a családban nincs olyan kézműves zseni, aki segítene, nem is csináltam ebből gondot. Hála a jó égnek, a gyerekeim sem kívántak extra dolgokat. A lányaimnál tarolt a hercegnő–tündér–menyasszony kombó, a fiamnál pedig a Superman-Batman-Pókember triumvirátus. Ezeket pedig nem nagy nehézség beszerezni.

Kulcscsomó, tarhonya és felmosóvíz - eszement jelmezek farsangra

…de gyakran a bolti nem elég

Persze akinél kreatívabb a gyerek, ott akadhat némi fejtörés. A barátnőm két kislánya például már decembertől ontja az extrém farsangi kívánságokat. És ami még ennél is rosszabb, hetente kívánnak teljesen mást. Náluk tök átlagosnak számít, hogy az ünnepélyhez közeledve a lelkes nagymamának köszönhetően 4-5 farsangi jelmez is várja a szekrényben, hogy bevethető legyen a nagy napon. Ők pedig megrészegülve a választéktól, akár kettőt-hármat is bemutatnak az oviban. Mert hát a Túró Rudi jelmez jó, de nem lehet benne táncolni. A zebra túl meleg, a kalózkirálylány pedig nem elég egyedi.

De hiába a lelkes és kreatív csapat a hátuk mögött, MINDENT azért ők se tudnak megoldani.

Kulcscsomó, tarhonya és felmosóvíz - eszement jelmezek farsangra

Amikor a barátnőm nemrég azzal hívott fel, hogy a lánya felmosóvíz akar lenni és segítsek, szó szerint padlót fogtam a röhögéstől.

Szerencsére pár sértődős-zokogós nap után a kislány is megelégedett a bundáskenyér jelmezzel.

Az ő esetük azonban elgondolkodtatott: vajon mennyire extrém és egyedi egy ilyen kívánság? És vajon a szülők mennyi áldozatot és időt hajlandóak a farsang oltárán feláldozni? Megkérdeztem hát a Gyereketető csoport tízezer anyukáját a Facebookon, mi az a legbizarrabb jelmezötlet, amit a gyerekük kívánt tőlük – és vajon meg tudták-e valósítani?

Kulcscsomó, tarhonya és felmosóvíz - eszement jelmezek farsangra

Hamar kiderült: a felmosóvízes kislány vágya egyáltalán nem is olyan extrém. Cifránál cifrább válaszokat kaptam:

“Baktérium, tengeralattjáró. Ezeket megcsináltuk. Volt olyan is, ami nem valósult meg, mint a cumi, az ablakkeret és ami a legmerészebb: olyan nagyfiú, akinek nincsenek testvérei.

Egyszer liszteszsák voltam. Ki volt vágva az orrom, a szemem, a szám, a kezem és a lábam, a fejem fölött pedig össze volt kötve. Ha valaki vállon veregetett, még liszt is porzott belőle.

A fiam tojás akart lenni. De rendes, nagy tojás alakú, amiből ő majd kiscsibeként kikel. A másik vágya a béka volt. Finoman, de határozottan ebbe az irányba tereltem.

Kulcscsomó, tarhonya és felmosóvíz - eszement jelmezek farsangra

A barátnőm kislánya fal akart lenni. Megvalósult az álma.

Az én fiam kő akar lenni.

A lányom felvetette, hogy mézes kenyér lesz. De aztán tündérré változott.

A fiam először radiátor akart lenni, de arról lebeszéltem. Aztán jött a kulcscsomó. Azt megcsináltuk.

Kulcscsomó, tarhonya és felmosóvíz - eszement jelmezek farsangra

Én egyszer Ararátnak öltöztem, amin megfeneklett Noé bárkája. Egy hatalmas papírcsónak volt a fejemen, tele állatokkal.

DNS-lánc. Lufikat tettünk drótspirálra. Első díjat nyert vele.

A lányom hajgumi akar lenni. De nem lesz.

A lányom fába szorult féreg akart lenni. Megcsináltuk.

Kulcscsomó, tarhonya és felmosóvíz - eszement jelmezek farsangra

Én spagetti voltam egyszer az iskolában.

A hároméves fiam tegnap betonpumpa akart lenni. Szerencsére képlékeny a dolog, pár óra múlva átváltott az elefántra. Egy biztos: béka nem lesz. Ez az a jelmez, amit már megvettem neki.

Zseblámpa

Habfürdő

Kulcscsomó, tarhonya és felmosóvíz - eszement jelmezek farsangra

Báránybőrbe bújt farkas

Tarhonya

Gólya a háztetőn”

Kulcscsomó, tarhonya és felmosóvíz - eszement jelmezek farsangra

És a sort még bőven lehetne folytatni. A te gyerekedben is buzog ennyi kreativitás? És ha igen, te mit kezdesz vele? Megvalósítod az álmát, vagy inkább megpróbálod egy egyszerűbb jelmez felé terelni a vágyait?

UPDATE! Friss tartalom következik Vitézy Dávid Facebook oldaláról. Nálunk idén Petike nyerte a farsangot:

Itt a farsangi fonódó! ????????????Gratulálok Petinek és a büszke anyukának! 😉

Posted by Vitézy Dávid on Tuesday, 9 February 2016

 

További farsangi jelmezötletek az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top