Család

Bárhol adoptálhatnak a meleg párok

Mississippi állam is feloldotta azt a rendeletet, mely megtiltotta, hogy azonos nemű párok adoptálhassanak. A rendelkezéssel így már az USA összes tagállamában engedélyezték a meleg pároknak az örökbefogadást.

Tavaly júniusban fontos döntést hozott meg az Amerikai Legfelsőbb Bíróság: kijelentették, hogy mindenkinek joga van szeretni, és országszerte engedélyezték a melegházasságot. A meleg pároknak így eredendően megváltoztak az alkotmányos jogaik, és megnyílt előttük a kapu, miszerint házaspárként törvényesen fogadhatnak örökbe gyereket. Az adoptálást eddig 49 államban engedélyezték, Mississippi viszont csak egy mostani határozatnak köszönhetően állt be a sorba.

A változtatás többek közt két meleg párnak köszönhető, melyek közül az egyik kilenc, a másik tizenhat éve vár arra, hogy törvényesen is nevelhessék azt a gyermeket, akit születése óta gondoznak.

A melegházasság a világ egyre több országában engedélyezett (bár Észak-Írországban épp egy tini kéri most a hatóságokat, hogy azonos nemű szülei összeházasodhassanak), az adoptálás viszont még sokfelé szül vitát: januárban épp egy portugál párnak nem engedélyezték az örökbefogadást – az Egyesült Államokban könnyebb dolguk lenne.

(via CNN)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top