Család

Lengyelországban teljesen betiltják az abortuszt

Nincs ellenvetés, Lengyelországban tilos lesz a terhességmegszakítás még akkor is, ha az anya vagy a magzat élete vagy egészsége forog kockán, sőt még akkor is, ha az eljárás oka nemi erőszak vagy vérfertőzés lenne.

Lengyelország bigott vallásos ország (eddig is náluk volt Európa legszigorúbb abortusztörvénye), a mostani szigorítások pedig ismét az egyház felől érkeztek. Az abortuszturizmus eddig is virágzott a lengyel nők körében, de mostantól nyilván tovább lendül az “iparág”: főleg Szlovákiába, Németországba és a skandináv országokba utaztak a nők terhességmegszakítás végett.

A Népszabadság cikkét szemléztük.

Eddig is nemet mondtak a kórházak

Lengyelországban az egyházi nyomás eddig is olyan erős volt, hogy sok kórház eleve elzárkózott a magzatűzés végrehajtásától, és voltak orvosok, akik lelkiismereti okra hivatkozva nem műtöttek. Na persze, abortuszra akkor van szükség, ha megfogant a magzat, de Lengyelországban a fogamzásgátlásra az egyedüli megoldás nagyjából az óvszer. Sok patika pont az egyházi tilalom miatt nem árul születésszabályozó eszközöket és tablettákat, az állam eleve nem támogatja a születésszabályozást. Egyházi nyomás ide vagy oda, a születésszám így sem növekedett, Lengyelország lakossága elöregszik, az egy nőre jutó gyermekszám lényegében azonos a magyarországival, és nem éri el az 1,4-et.

A tablettát is tiltják
A tablettát is tiltják

Az egyház döntött: a vérfertőzés és a nemi erőszak is smafu

A lengyel katolikus püspöki kar a jobboldalinacionalista többség kormányától azt követelte, hogy az állam tiltsa be teljesen a terhesség megszakítását, függetlenül a terhesség előzményeitől, a magzat és az anya állapotától, az indítványt pedig már be is nyújtották. Ez alapján börtönnel büntetnék a terhességmegszakítást elvégző orvost és az anyát is, sőt az indítvány szerint akkor is tiltanák az abortuszt, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye, és ha az anya egészségét veszélyezteti. Tilos lenne a beteg magzattal való terhesség megszakítása is, sőt a Gazeta Wyborcza szerint elvileg börtön fenyegetheti azt a nőgyógyászt, aki méhen kívüli terhesség életveszélyes esetében segít egy nőnek. A törvény szigora kiterjed az ún. esemény utáni tabletták használatára is, de becsukhatnák azt a nőt is, aki egy terhességmegszakító tablettát átad a barátnőjének – a túl szigorú drogtörvények szoktak így működni. A törvénytervezet egyébként több hónap és több év között határozza meg a büntetési tételeket.

Az állam meghajol, a nők a templomban tüntetnek

Beata Szydlo miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy ezekben a kérdésekben katolikusként aláveti magát a püspökök által megfogalmazott egyházi tanításnak, így megszavazza a javaslatot, a kormányzó PiS elnöke pedig (állítólag) szabad szavazást enged a kormánypárti frakciónak. A szigorítással nem ért egyet az ellenzék, de lehetnek ellenzéki képviselők, akik megszavazzák. Az Alkotmánybíróság eközben a kormány “zsebében” van, igazi vétótól nincs miért tartani.

A hír hallatára szerte az országban spontán tüntetések szerveződtek, több tízezren osztották meg a Facebookon Oliwia Piotrowski bejegyzését, aki szerint a mostani lépés minden lengyel családot fenyeget majd, s nem csak a nőket. Nők egy csoportja a vasárnapi mise közepette állt fel, és hagyta ott a templomot:

W kościele św. Anny w Warszawie wierni tak zareagowali na odczytywanie listu Prezydium Konferencji Episkopatu Polski o aborcji.

Közzétette: Gazeta Wyborcza – 2016. április 3.

A lengyel püspöki kar mintha nem úgy gondolkozna az abortuszról, mint Ferenc pápa, aki tavaly kijelentette: feloldozhatók azok a nők, akik nem kívánt terhesség esetén a magzatűzést választották.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top