Család

Bölcsődei gondozók is sztrájkolnak szerdán

Alacsony béreik és rossz munkakörülményeik miatt a bölcsődei dolgozók is sztrájkolnak szerdán.

 A kormány hétfőn azt ígérte: jövő évtől egyaránt emeli a közép- és a felsőfokú végzettségű bölcsődei gondozók bérét. A szakszervezet szerint viszont erről egyeztetni kellett volna velük, ezért sztrájk lesz.

Bölcsődei gondozók is sztrájkolnak szerdán

Az RTL Klub kedd esti híradójában a feszített munkatempóra, a nehézkes helyettesítésekre és roppant alacsony fizetéseikre panaszkodtak a bölcsődei dolgozók.

A sztrájkba lépő bölcsődei nevelők szerdán bent lesznek az intézményekben, de nem fogadják a gyerekeket, amiről 48 órával a sztrájk előtt értesítették a szülőket. Közülük többen egyetértenek a dolgozókkal, hiszen a gyerekgondozás nagy felelősség, amit az átlagosan 100 ezer forintos fizetés nem tükröz.

A riportban bemutatott bértábla szerint egy diploma nélkül nevelő pályakezdő fizetése 90-93 ezer forint, de a nyugdíj előtt álló nevelők is alig többet: 114 ezer forintot visznek haza egy hónapban.

A kormány jövő januártól béremelést ígér, amit beterveztek a 2017-es költségvetésbe.  A különbség megmarad a közép- és a felsőfokú végzettségű nevelők fizetése között, de mindenki jelentős emelésre számíthat. A szakszervezettel viszont nem egyeztettek a béremelésről, ők azonban elvárják, hogy a bejelentések helyett először őket keressék meg a sorsukat érintő ügyekben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top