Aktuális

Fenyegetik a pedagógusokat a szerdai sztrájk miatt

Kirúgással fenyegetett meg óvodai dajkákat egy vidéki polgármester, amiért részt akarnak venni a szerdai pedagógussztrájkon – egyetlen példa a számos fenyegetés közül.

Hétfőn megírtuk, hogy lesz szerdán pedagógussztrájk. Az április 20-ai, egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg, melynek tagja a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, de a kezdeményezéshez más szervezetek is csatlakoztak. Galló Istvánné, a PSZ elnöke múlt csütörtökön bejelentette: a pedagógusok sztrájkbizottsága azt kezdeményezi, hogy az egész napos országos pedagógussztrájk mellett április 20-án délben öt percre országszerte “álljon le az élet”. Az érdekvédő azt kéri, hogy ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt üzennék a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban. Akad néhány polgármester, akik le akarják állítani a sztrájkot, mert nem szeretnék, ha megállna az élet, sőt attól sem rettennek meg, ha fenyegetőzniük kell.

Majd mi megmondjuk, mi lesz

Az Abcúg cikke szerint sorra hívatják be a polgármesterek az iskola- és óvodaigazgatókat, hogy nyomatékosan lebeszéljék őket a szerdai sztrájkról, illetve arra kérjék őket: ne csatlakozzanak a munkabeszüntetéshez. Legalábbis ezt állítja néhány név nélkül nyilatkozó pedagógus. A szaktárca szerint ez persze alaptalan vád, az információk mégis arról szólnak, hogy több fővárosi kerületben behívatták az óvodák vezetőjét a polgármesteri hivatalba, és ott próbálták őket lebeszélni arról, hogy az intézmény bármilyen módon csatlakozzon a szerdai tanár- és szociális dolgozói sztrájkhoz, sőt ahogy azt a VS.hu-nak név nélkül beszélő óvodai dolgozók állítják: “volt, ahol sikerrel jártak”.

Fenyegetik a pedgógusokat a szerdai sztrájk miatt

Nem csak Budapest érintett

Az elmúlt napokban a fővároson túlról is érkeztek hasonló hírek: a sonline.hu-nak egy Somogy megyei pedagógus azt írta, hogy a helyi polgármester összehívta a sztrájkra készülő tantestületet, és a tanároknak kifejtette, hogy “a minisztériumból már felhívták, és figyelmeztették arra, hogy ha további pályázatokat szeretne benyújtani, és persze nyerni szeretne a település, akkor valamit tegyen a helyi pedagógusokkal”.

És tényleg

Az Abcúg megkereste a két pedagógus-szakszervezetet, és mindkettőnél azt állították: érkeztek hozzájuk panaszok arról, hogy a fenntartók részéről fenyegetést és megfélemlítést tapasztalnak a sztrájkolni akaró óvodák és iskolák.

A fenyegetésre természetesen nincs bizonyíték, hiszen szóban hangzik el, így a fenyegető utólag bármikor letagadhatja szavait, sőt meg is vádolhatja fenyegetett személyt.

Mellébeszélés

A szaktárca ugyanekkor visszautasítja a fentieket. “Mindenkinek joga van a jogszerű sztrájkban való részvételhez, emiatt senkivel szemben nem tehető hátrányos intézkedés. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem a múltban, sem a jövőben nem kíván senkit sem listázni, sem megfélemlíteni szakmai, politikai vagy egyéb nézetei alapján, erre utasítást nem adott, és nem is adhatott. Minden ellenkező híresztelést a leghatározottabban visszautasítunk” – reagált az Emmi, emlékeztetve arra, hogy a sztrájktörvény szerint “a dolgozókat a gazdasági és szociális érdekeik biztosítására – az e törvényben meghatározott feltételek szerint – megilleti a sztrájk joga. A sztrájkban való részvétel önkéntes, az abban való részvételre, illetve az attól való tartózkodásra senki nem kényszeríthető”.

A PSZ szerint ez felháborító

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője felháborítónak tartja a próbálkozásokat. Hozzájuk például olyan panasz is érkezett, hogy egy polgármester kirúgással fenyegette meg az óvodai dajkákat, és közölte, hogy közmunkásokat vesz fel helyettük. Máshol az óvoda vezetője tiltotta meg, hogy a pedagógussztrájkra készülők értesítsék a szülőket, de volt, ahol az intézmény vezetőjét fenyegették meg azzal, hogy le fogják váltani.
Gallóné jelezte a panaszokat az oktatásért felelős államtitkárnak és a KLIK vezetőjének is. Elmondta, hogy a nyomásgyakorlás törvénytelen, és akit bármilyen sérelem ér, nyugodtan forduljon a PSZ jogászaihoz, mert ők segíteni fognak.
 
Ha érdekli, hogy a Pécsi Egyházmegye miként tiltotta meg a sztrájkot az általa fenntartott intézményeknek, klikkeljen ide.
Arról egyébként eddig nincs hírünk, hogy a sztrájkot visszavonták volna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top