Család

4 borzasztó ok arra, hogy benne maradj egy párkapcsolatban

Rengeteg kifogást fel tudunk hozni magunkban, amikor arról van szó, hogy belül azt érezzük, már vége van a párkapcsolatnak. Nem akarunk szakítani, válni, elhagyni, mert az sokkal problémásabb, mint együtt maradni és nyelni.

Sok olyan párkapcsolatot látunk magunk körül, amit nem értünk, hogy miért maradnak benne együtt a párok. Miért nem hagyja el a bántalmazót a feleség? Miért tartja magát ilyen kevésre, hogy megelégszik egy ilyen férfival? Miért nem fogja a gyerekeit, és lép ki a házasságból, hiszen össze-vissza csalja a férje? Vagy csak lerí róluk, hogy teljesen boldogtalanok együtt, de gyűrik maguk alá a közös éveket mégis. Kívülről logikátlannak tűnhet, hogy miért vannak együtt a boldogtalan párok, de belül mindenki meg tudja magyarázni saját magának, hogy van értelme tovább folytatni a kapcsolatot, minden észérv ellenére is.

A négy leggyakoribb érv, ha a szakítás elkerüléséről van szó.

1. “A gyerekek miatt maradok.”

A válás, szakítás lesújtó egy gyermek számára, egy szülő sem szeretné látni, hogy szenved a gyermeke. Ezért aztán inkább maradsz és eljátszod, hogy boldog a családotok. Meg különben is, ijesztő a gondolat, hogy egyedül maradnál a gyerekeiddel. Csak ha a gyerekek azt látják, hogy két boldogtalan szülőjük van, akkor az kicsit sem használ a lelki békéjüknek. Érzik a feszültséget, akkor is, ha nincsenek nagy jelenetek az orruk előtt.

Hogyha már nem lehet megmenteni a házasságot, az érzelmi fejlődésük szempontjából az a jobb, ha őszinte környezetben nőnek fel, amiben biztonságban érzik magukat. Ez lehetetlen egy feszültséggel terhelt boldogtalan házasságban. Nem könnyű döntés, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy újra egymásra találjatok, de ha már reménytelen a helyzet, akkor ne a gyerekekre fogd, hogy nem lépsz. Mert az ő boldogságuk tényleg az első, és azt nem teremtheted meg egy rossz párkapcsolatban vergődve.

4 borzasztó ok arra, hogy benne maradj egy párkapcsolatban

2. “Nem akarom megint elölről kezdeni.”

Amikor kapcsolatban élsz akár évtizedekig, akkor az újrakezdés gondolata valóban rémisztő lehet. Már megszoktad a férjedet, tudod, hogy mit várhatsz tőle, és már nem is emlékszel, milyen a függetlenség. Rengeteg ember marad benne egy rossz kapcsolatban, mert fél attól, hogy magányos lesz, mert már túl késő újrakezdeni. Ilyenkor segíthet az a taktika, hogy elkezded sokkal szorosabbra fűzni a barátaiddal és családoddal a kapcsolatot, és felfedezed magadban azt, hogy mi okoz neked örömet. Minél gyakrabban csinálsz olyan dolgokat, amiket tényleg élvezel, annál könnyebben hozod meg ezt a nagy döntést félelem nélkül, hogy menni akarsz vagy maradni a párod mellett.

3. “Elveszítem az anyagi biztonságot.”

Ez tény. Ha válásra kerül a sor, hirtelen egykeresős családdá váltok a gyermekeiddel, és ez fájdalmas lehet, ha eddig a férjed keresett jobban kettőtök közül. Meg úgy egyáltalán, nem sétagalopp az, hogy egy személyben te leszel a felelős mindenért. Anyagilag okosan át kell gondolni a helyzetet, és ha most épp nem tudnád eltartani magatokat, akkor el lehet kezdeni azon dolgozni, hogy ez rövid időn belül megváltozzon. Ha már biztos vagy abban, hogy válni szeretnél, akkor tervezd meg az anyagi részét racionálisan, tanácsot kérve ügyvédtől, pénzügyi szakembertől, hogy talpon maradj válás után.

4. “Félek a környezet reakcióitól, mindenki rólam fog pletykálni.”

Nagyobb visszatartó erő, mint gondolnánk, mert valamiért mások véleménye borzalmasan fontos. Hirtelen mindenkinek be kell ismerned, hogy a házasságod messze nem volt tökéletes, holott eddig ők azt látták, hogy milyen szépen éltek együtt. Olyan, mintha ki kellene állni és azt mondani, hogy “bocs, hazudtam, csaló vagyok, igazából ramaty az életem.” A kudarc és szégyen érzésével kell ilyenkor szembesülnöd, amit senki sem szeretne átélni.

Pedig, ha racionálisan belegondolsz, nincs mit szégyellni azon, hogy nem úgy alakult a házasságod, ahogy tervezted. Nem te vagy az első, aki el fog válni, és valószínűleg nem is te vagy utolsó. Hagyj magadnak időt, míg elmondod mindenkinek, elég, ha az elején, a legsérülékenyebb időszakodban csak a legközelebbi családtagok és barátok tudnak róla. Egyébként sem kellene törődnöd azzal, mit gondolnak rólad mások, ez a te életed, azt kell tenned, ami téged tesz boldoggá. Ők pedig tegyék azt, ami nekik a jó. Az igazi barátaid biztos, hogy támogatni fognak, bárhogy döntesz, a többiek meg nem fontosak.

Olvass még többet a párkapcsolatról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top