Család

10 híres mese zanzásítva, a Twitter-generáció gyermekeinek

A mai gyerekek számítógéppel az arcukban nőnek fel, már nem tudnak odafigyelni egy hosszabb mesére, annyira megszokják egész pici koruktól kezdve, hogy felgyorsult világban élnek. Legalábbis ezt halljuk mindenhonnan, ezzel riogatnak ezer felől. Ha felgyorsultak a gyerekeink, akkor gyorsítsuk hozzájuk a meséket is.

Nem bírják kivárni, hogy este fél órát üldögéljünk mesélve a Piroska és farkast vagy a Hófehérkét. Ők már az a nemzedék, ami már nem is fér bele az ábécébe, az agyuk máshogy pörög, számlálja a twitteres 140 karaktert, és ha ennél hosszabb mondatokban beszélsz, akkor automatikusan törlik a fennmaradó mondatrészeket. Nekik már nem lehet ugyanazt, ugyanúgy, mint a mi korunkban.

Alapvetően azért én nem hiszek ebben, hogy akkora nagy lenne a szakadék köztünk és a gyerekeink között, mint ahogy olvasom rengeteg cikkben, de tegyük fel, hogy mindez igaz, és játsszunk el a gondolattal, hogy mi lenne, ha át kellene írnunk a régi meséket az új generáció igényei szerint. Zanzásított, instant mesékké formálhatjuk mindet, hogy a lényeg megmaradjon, és egy kis vizet löttyintve rájuk kerek mesévé álljanak össze. A pontosan 140 karaktert nem ígérem, de az új, felgyorsult generáció ingerküszöbén belül valahogy így festene tíz népszerű mese, rövidített formában.

10 híres mese zanzásítva, a Twitter-generáció gyermekeinek

Piroska és a farkas

Felelőtlen anyuka az erdőbe küldi a lányát. A farkas hazudik. A nagymama nem ért semmit. Piroska ártatlanul pislog, nem észleli a különbséget a nagyi és egy böszme állat között. A farkas mindenkit felzabál. A vadász legyilkolja a farkast. Mind kalácsot esznek. A tanulság az, hogy ne menj egyedül az erdőbe, ha még nem vagy 18 éves.

Hófehérke és a hét törpe

A csodálatos Hófehérke gonosz mostohája belebolondul a varázstükrébe, és a lányra küldi a vadászt, hogy lemészárolja. A hét törpe bután néz, amikor egy óriási nőt talál a házában. A gonosz mostoha mérgezett almával trükközik, Hófehérke meghal. A királyfi csókjától kiugrik a mérgezett alma a gyomrából, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. A tanulság: a királyfi csókja minden problémát megold, még a halált is.

10 híres mese zanzásítva, az új, instant generáció gyermekeinek

Csipkerózsika

A királynak és királynénak nem lehet gyereke. Aztán mégis lehet, és megszületik Csipkerózsika. Nem hívják meg az egyik javasasszonyt, mert nem bírnak 13 főre teríteni az ünnepségen. A javasasszony erre megátkozza Csipkerózsikát, ami miatt minden rokkát elégetnek az udvarban. De a banya csőbe húzza a lányt, aki mégis megszúrja az ujját egy orsóval, s ettől 100 évre elalszik. Vele együtt mindenki más is. Sok év múlva egy királyfi átvágja magát a bozóton és csókjával felébreszti. A nagy korkülönbség ellenére összeházasodnak.

A szépség és a szörnyeteg

A szörnyeteg nagyon csúnya. A szépség nagyon szép. A szörnyeteg rabul ejti a szépséget, aki végül beleszeret a ronda külső ellenére is. Ekkor hirtelen a szörnyeteg csodálatosan jóképű herceggé változik. A tanulság, hogy ha beleszeretsz valakibe, akkor széppé válik.

10 híres mese zanzásítva, az új, instant generáció gyermekeinek

A három kismalac

A három kismalac nem akar a sorozatgyilkos farkas áldozatául esni, de csak az egyiküknek van annyi esze, hogy téglából építsen házat, ami megvédi a vadállattól. A végén a farkas a kéményen keresztül majdnem elkapja őket, de aztán mégsem, mert épp feltették a vizet főni a spagettihez egy nagy kondérban. Beleesik a farkas és vinnyogva elmenekül. A tanulság az, hogy még a téglafal sem tartja távol a gonosz erőket, csak a forró víz a hatásos.

Hamupipőke

Hamupipőke sajnálja magát és sajnáljuk mi is, mert gonosz mostohája és mostohatestvérei kihasználják. A rabszolgasorsú Hamupipőke a madarak segítségével eljut minden gáncsoskodás ellenére a bálba, ahol a királyfi beleszeret, de csak egy üvegcipőt kap a lányból. Felhajtja az országát Hamupipőkéért a fél pár cipőt lobogtatva. Majdnem elmulasztja a gonosz mostoha miatt Hamupipőkét, de aztán persze egymásra találnak, és a szegény sorsú lányból hirtelen királyné lesz. A tanulság: sose dolgozz ingyen, gyermekem.

10 híres mese zanzásítva, az új, instant generáció gyermekeinek

A császár új ruhája

Hiú a császár, a legszebb ruhát akarja. Átverik a takácsok, a pénzét kicsalják, felöltöztetik a nagy semmibe. Azt mondják, a ruhát az nem látja, aki buta, ezért a császár úgy tesz, mintha nem lenne meztelen. Szénné égeti magát, amikor egy szál semmiben megy a nép közé. Csak egy kisgyerek mondja ki az igazságot, hogy kilátszik a feneke. A tanulság itt leginkább az, hogy nem elfogadott társadalmilag, hogy meztelenül flangálj az utcán.

A kis hableány

A kis hableány nem bír magával és mindig az emberek közé akar menni. Beleszeret a királyfiba, akinek van két lába, míg neki csak uszonya. Elcseréli a boszorkánnyal az uszonyát és a hangját lábakra. Ám mivel nincs hangja és nem profi a jelelésben, ezért nem tudja elmondani a királyfinak, kicsoda ő valójában, úgyhogy végül nem lesz a szerelemből semmi, a kis hableány pedig habbá válik a tengeren. Szomorú mese. Ebből is látszik, hogy aki uszonnyal születik, ne akarjon a parton mászkálni, mert baj lesz.

10 híres mese zanzásítva, az új, instant generáció gyermekeinek

Borsószem-hercegkisasszony

A borzalmasan kényes hercegkisasszony bőrig ázik, ezért nem hiszik el róla a palotában, hogy tényleg hercegkisasszony. Az öreg királyné úgy teszi próbára, hogy a húsz matrac alá, amin aludni készül az ázott hölgyemény, egy szem borsót rak. A hercegkisasszony reggelre lumbágót kap a borsószemtől, onnantól kezdve már hisznek neki. A királyfi nyomban feleségül is veszi, ha már kéznél van.

Holle anyó

A szép és szorgos vs. csúnya és lusta nővérek versengenek egymással, melyikük szolgálja jobban a kicsit bogaras öregasszonyt, akinek a párnájából hó hull. A szép és szorgos – és kicsit megfelelési kényszeres – nővér aranyat kap, a csúnya és lusta pedig szurkot a fejére. A tanulság az, hogy legyél szép és felelj meg mindenkinek, ha érvényesülni akarsz az életben.

Olvass még többet a mesékről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top