Új kutatás: egyre erőszakosabbak a Lego-játékok

nlc | 2016. Május 23.
Egy új-zélandi kutatás eredménye szerint a Lego játékkatalógusaiban jóval több az erőszakos illusztráció, mint korábban, és a legódarabkák között is egyre több a fegyver. Vajon a gyerekek is így gondolják, látják mindezt?

Az új-zélandi Canterbury Egyetem kutatása szerint “a legó egyike azon kevés játéknak, amely nagyon régóta jelen van, alapvető változtatások nélkül. Ennélfogva könnyedén nyomon követhető, hogy mennyivel lett erőszakosabb az idők folyamán”.

 A kutatók megvizsgálták, milyen gyakran fordulnak elő fegyverek a legó darabkái között. A korábbi évekhez képest ezek száma jelentősen emelkedett, és mára csaknem minden harmadik legódobozban található legalább egy. És összehasonlították az 1978 és 2014 között kiadott termékkatalógusok erőszakos tartalmát is. A kutatási eredmények szerint évente 19 százalékkal növekszik az erőszakosnak minősített tartalom a Lego termékismertetőiben.

“Jelenleg a Lego-katalógusok oldalainak nagyjából 40 százaléka tartalmaz valamilyen típusú erőszakot. Különösen a lövöldözést és a fenyegető magatartást tartalmazó ábrák szaporodtak meg az utóbbi években” – emelte ki Christopher Bartneck, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, ezeknek a jeleneteknek a hangulatát döntően izgalmasnak ítélik a gyerekek – írja a hvg.hu.

Exit mobile version