nlc.hu
Család
Online társkeresés tudományos alapokon

Apró trükkökön múlhat az online társkeresés sikere – A tudomány segít!

A kutatások segíthetnek abban, hogy nagyobb szerencséd legyen az online társkeresésben.

A randizás visszavonhatatlanul megváltozott, és az első lépések áthelyeződtek a randiappokra, ahol húzhatjuk egymást jobbra-balra egy-két kép és pár mondat bemutatkozó szöveg alapján. A rengeteg lehetőség akár nyomsztóvá is válhat ezeken az appokon. A Pew Research szerint a társkereső alkalmazásokat használók 79 százalékát felvillanyozza a sok választási lehetőség, de közben 88 százalékuk csalódott a potenciális partnerekben.

Szerencsére már több kutatás is napvilágot látott az online társkeresés rejtelmeiről, ezeket gyűjtötte össze Gary W. Lewandowski Jr., Ph.D., a Monmouth Egyetem pszichológiai tanszékének professzora, hogy választ kapjunk a legfontosabb kérdéseinkre.

„Kit válasszak, és kit kerüljek el?”

A megfelelő partner megtalálása már azelőtt elkezdődik, hogy egyáltalán rákattintanál egy társkereső alkalmazásra. A kutatások szerint a kulcs az, hogy tisztában legyél azzal, hogy ki vagy te, azaz ismerned kell önmagad, mert így könnyebben felismered, hogy a másik ember személyiségjegyei, hobbijai, érdeklődési köre és értékei mennyire illenek hozzád, és jobb döntéseket tudsz hozni, amikor jobbra vagy balra kell húzni kevés információ alapján.

„Hogyan tegyem vonzóbbá a társkereső profilomat?”

Az emberek általában arra összpontosítva írják a profiljukat, hogy mit keresnek a partnerükben. Amikor a kutatók egy online társkereső profiljait vizsgálták, azt találták, hogy a legtöbb felhasználó azt írja, hogy olyan partnert keres, aki meghallgatja és támogatja őt, ami teljesen jogos igény, csak a leírásból kihagyják, hogy ugyanezt a szerepet ők is be tudják tölteni a jövendőbeli partnerük számára. A kutatások azt mutatják, hogy a potenciális partnerek vonzóbbnak értékelik azokat a társkereső profilokat, amelyek hangsúlyozzák a mélyebb érzelmi kapcsolatra való vágyat, és a támogatást.

A szakember példákat is adott segítségül, hogy mit írjuk a bemutatkozáshoz:

  • „A barátaim azt mondják, hogy nagyszerű hallgatóság vagyok.”
  • „Én leszek a leglelkesebb támogatód.”
  • „Kíváncsi vagyok az életedre, és szeretném megismerni a céljaidat, vágyaidat, érdeklődési körödet.”
Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

„A legjobb vagy a reális képeket mutassam meg?”

Az online randizás egyik fontos mérföldköve az első személyes találkozás, ekkor látod, hogy néz ki a másik személy valójában. Egy kutatás során az online randizás után összeházasodók vagy eljegyzettek között majdnem minden résztvevő arról számolt be, hogy partnere vagy megfelelt annak, vagy felülmúlta azt, amit elképzelt róla magában.

Lewandowski szerint van itt egy tanulság: úgy alakult ki sikeres párkapcsolat, hogy előtte már reális, valós képet láttak egymásról a párok az online térben. A kutatás során egy jellemző mondat volt, hogy „Még jóképűbb/szebb volt, mint amilyennek elképzeltem”. Ez sokkal jobb élmény, mint a csalódás egy túl szép kép után a személyes talákozókor. Közben azért a résztvevők toleránsak voltak a kisebb eltérésekkel (pl. enyhe súlykülönbség a fotóhoz képest) szemben, de összességében jobban jársz, ha egy olyan friss képet osztasz meg, amely a valódi énedet mutatja, nem pedig a múltból származó vagy egy filterezett változatodat.

„Meg lehet mondani a férfi képe alapján, milyen kapcsolatot akar?”

Egy tanulmány szerint a férfiak különböző képeket raknak a profiljukra attól függően, hogy milyen típusú kapcsolatot szeretnének. A hosszú távú társat kereső férfiak gyakrabban töltenek fel olyan képeket, amelyeken például kutyával szerepelnek – ezzel jelzik a gondoskodásra és elköteleződésre való hajlamot -, mint a rövid távú kapcsolatot kereső férfiak.

„Mit keresnek valójában a nők egy partnerben?”

Ennek megválaszolására egy globális felmérés során 2023-ban 150 országban, 20 ezer egyedülálló, 18 és 67 év közötti nő részvételével értékeltek különböző tulajdonságokat, például vonzerőt, képzettséget, anyagi biztonságot, intelligenciát, kedvességet, sikert és támogatást. Az eredmények alapján az első számú tulajdonság, amire a nők vágynak: a kedvesség. Minden korosztályban a nők kedves és támogató partnert kerestek.

„Rosszabb lesz a kapcsolat, ha online társkeresőn ismerkedünk meg?”

Az online társkeresőn megismerkedett, később összeházasodott párokkal végzett kutatás résztvevői szerint az online ismerkedés jót tett a kapcsolatuknak. Az, hogy a személyes ismerkedés előtt már tudtak kapcsolódni online, segített nekik abban, hogy mélyebb érzelmi intimitást alakítsanak ki egymással és ne csak a fizikai vonzerő alapján válasszanak párt. A résztvevők szerint az online találkozás segített nekik a jobb párválasztásban, mert nem a körülményekre támaszkodtak (pl. olyan emberekre, akikkel a mindennapi életükben találkoztak), ami több lehetőséget adott abban, hogy a normáiknak megfelelő partnert találjanak.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top