Család

„Hetente letörlöm a randiappot a telefonomról”

Érdekes eredménye lett egy új kutatásnak, amiben arra keresték a választ, miért olyan nehéz abbahagyni az online randizást.

Az online párkeresés és randizás már teljesen természetessé vált, nincs mit csodálkozni rajta, hiszen egyre kevesebb lehetőség adódik a személyes ismerkedésre. Ám közben az online randiappok egy nagy csapdát is rejtenek: a rengeteg potenciális jelölt miatt nehéz abbahagyni a párvadászatot, még akkor is, ha már elvileg sikeresen párkapcsolatban landoltunk a segítségével, és elköteleztük magunkat egy ember mellett.

Egy tanulmányban arra keresték a választ, miért olyan nehéz otthagyni az online randiappokat, még konkrétabban azt vizsgálták, mikor törlik le a felhasználók ezeket az appokat a telefonjukról, és ez milyen összefüggésben van az elköteleződéssel. Az eredményben azt találták, hogy bár a legtöbb olyan felhasználó, aki intenzíven használja a randiappokat, nagyon is vágyik egy elkötelezett párkapcsolatra, mégsem tudja rávenni magát, hogy teljesen törölje az appot. Ebben talán annak is szerepe van, hogy az appok értesítésekkel bombázzák a felhasználókat már akár egy nap hanyagolás után is.

Függőséget is okozhatnak a randiappok

A randiappok nem teljesen veszélytelenek (Kép: Unsplash)

A kutatók azt is találták, hogy az online randiappokat úgy fogják fel a felhasználók, mintha a pénzüket fektetnék be egy banknál. Mivel sok idő és energia (tehát munka) egy randiapp rendszeres használata, sőt, sok esetben pénzt is teszünk bele előfizetések formájában, ezért nehezen engedjük ki a kezünk közül, még akkor is, ha már párkapcsolatban vagyunk.

Amikor pedig a kutatás során arról kérdezték az alanyokat, hogy mikor törölnék az appokat, meglepődtek azon, mennyire különböző válaszok születtek. Az egyiknek már elég volt két randi a kiválasztottal ahhoz, hogy törölje a randiappot, míg a másiknak még a házasság sem hozta el ezt a döntést. Például ilyen válaszok születtek:

  • „Hetente letörlöm a randiappot a telefonomról, amikor ideges leszek a sok idiótára.”
  • „Törlöm, ha már úgy érzem, nem kell tovább keresgélnem.”
  • „Akkor törlöm, ha már mindketten párkapcsolatként definiáljuk azt, ami köztünk van.”
  • „Ha a pasim megkérne rá, rögtön törölném.”
  • „Majd akkor fogom letörölni, ha eljegyzésig jutunk.”
  • „Ha párkapcsolatom lenne, rögtön letörölném az appot a telefonomról, és persze újra letölteném, ha szétmennénk.”

A válaszok alapján arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy egy randiapp is képes függőséget okozni, és a veszélye épp abban rejlik, ami miatt érdemes használni: a túl nagy kínálat és a lehetőségek végtelen tárháza összezavarja az ember elméjét, ezért nehéz leszokni róla.

Online társkeresés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top