nlc.hu
Életmód

Ez áll a ghostolás mögött

Egy pszichológus szerint ezek a leggyakoribb okok állhatnak a “ghostolás” mögött

Egyre elterjedtebb a "ghostingolás" jelensége, amely már nemcsak a randizás, hanem a barátságok területén is visszaköszönnek. A pszichológusok szerint pedig ennek súlyos következménye lehet az emberi kapcsolatokra nézve. Egy szakember elmondta, hogy mik azok az okok, amik a ghostolás hátterében állhatnak.

A különböző társkereső oldalak megjelenésével teljesen átalakultak a párkeresési szokásaink, azonban ezzel együtt egy egészen más jelenségnek is táptalajt adott, ez pedig nem más, mint a “ghosting”. Ez persze nemcsak a randizás, hanem a barátság területén belül is komoly gondokat jelent. A problémát jól ábrázolja egy 2023-as kutatás is, amelyben egy több mint 1000 fős minta alapján kiderült, hogy a résztvevők 84 százalékát már ghostolták, 65 százaléka pedig ugyanezt a módszert alkalmazta csak éppen a fordítva.

A kapcsolataink digitális térbe való áthelyezése, illetve az egyre nagyobb teret hódít technológia világa nemcsak csökkentik a kapcsolataink mélységét, de fokozott magánnyal és elégedetenséggel is járhat. Éppen ezért a ghosting növelheti a magány, a kilátástalanság érzését azok számára, akik a jelenség elszenvedői. A kutatások még nem vizsgálták ugyan a ghostingolás következményeit, azonban a pszichológusok és a szakemberek többsége felhívja a figyelmet, hogy ezeknek az online “stratégiáknak” komoly kihatása lehet nemcsak az emberi kapcsolatokra, de magára az önbecsülésünkre is. A ghostingolásnak komoly következményei vannak, mivel abban az esetben, ha úgy bánnak velünk, mintha nem is kellene rólunk tudomást venni, idővel pedig mi magunk is elhisszük, hogy ez így rendben van. Úgy kezeljük magunkat, mint akinek nincsenek érzései. Ezzel egyidejűleg a másik félt is úgy kezeljük, mintha nem lennének érzése. Az empátia pedig fokozatosan kezd eltűnni – meséli Sherry Turkle, az MIT professzora a The Huff Postnak. Hozzátette azt is, miszerint olyan paradox hatást fejthetnek ki, aminek kapcsán az érintett fél cserbenhagyottnak érzi magát. 

Mit jelent a ghosting?

A kifejezés az angol ghost, azaz szellem szóból származik, és azt jelenti, hogy valaki, akivel addig folyamatos kapcsolatban voltunk, egyszer csak minden nyom nélkül eltűnik az életünkből, akár egy szellem. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik egyszer megtapasztalták, milyen a ghostolva lenni, nagy eséllyel nem fogják megtenni másokkal.

Jennice Vilhauer a PsichologyToday oldalán osztozott ezzel a gondolattal. Azt mondja, hogy a mentális egészségügyi szakemberek gyakran az érzelmi kegyetlenség egy formájaként is tekintenek a ghostolásra. A másik fél nem hagy lehetőséget arra, hogy kérdéseket tegyünk fel, vagy olyan információkkal lássanak el, amely adott esetben segítheti az érzelmi feldolgozást. 

Elhallgattat, és megakadályozza, hogy kifejezd az érzelmeid, ami fontos lenne az önbecsülésed megőrzéséhez

De mi lehet az oka annak, ha valaki ehhez a módszerhez folyamodik? 

Roxi Zarrabi pszichológus szerint egyre csak nő azoknak a száma, akik a gyors és szó nélküli távozás módszerét alkalmazzák arra, hogy megszakítsák randipartnerükkel a kapcsolatot. Véleménye szerint ezek a leggyakoribb okok, ami segíthet megérteni, hogy mi állhat ezeknek az embereknek a viselkedése mögött:

1. Nem áll készen a felelősségvállalásra 

Aki rendszeresen ghostolja a randipartnerét, vélhetően általánosságban olyan személyiség lehet, aki nehezen vállal felelősséget a tetteiért. Ha olyasmit tettek, amivel tudják, hogy megbántották partnerüket úgy érezhetik, hogy nem tudják kielégíteni a másik fél szükségleteit, viszont a problémával már nem hajlandóak szembenézni. A helyzet közvetlen kezelése mellett ezért inkább a felszívódást választják. 

Egy lány az ágyban fekszik és telefonozik

Egy pszichológus szerint ezek az okok állhatnak a ghostolás mögött (Fotó: Getty Images)

2. Gyenge a konfliktusmegoldó képessége

Azok az emberek, akik másokat ghostolnak, negatív asszociációt táplálhatnak a konfliktusokkal kapcsolatban, és tévesen azt  feltételezik, hogy az interakció rosszul fog alakulni. Ebben az esetben hiányoznak az érzelemszabályozási és konfliktusmegoldási készségeik. Ennek eredménye, miszerint ezek az emberek hajlamosak arra, hogy elkerüljék az átélt dolgok feldolgozását vagy az érzelmeik kifejezését. A helyzet “elhárításának” érdekében nagyobb valószínűséggel kezdenek el távolodni a partnerüktől. 

4. Félnek közelebb kerülni a partnerükhöz

Ha valaki fél az intimitástól, és hirtelen azon kapja magát, hogy közelebb kerül valakihez, aki fontos neki, akkor egyből elkaphatja a félelem. A félelem, hogy elveszíti társát. Ebben az esetben hamar szabotálhatja saját magát ahelyett, hogy nyíltan beszélne az érzéseiről. Ez az egyik módja annak, hogy fokozatosan eltaszítják partnerüket.

5. Védeni próbálják magukat 

Ha az egyik fél bármi jelét mutatja az esetleges fizikai, vagy verbális bántalmazásnak, esetleg túlságosan heves, temperamentumos reakciókat mutat, a másik fél automatikusan megpróbálja megvédeni magát azzal, hogy bezárkózik és felszívódik. 

6. Nem akarják megbántani a partnerüket

A ghostoló gyakran úgy gondolhatja, hogy a beszélgetéssel csak még jobban megbántja a másik személyt, azonban ez “úgysem nem változtat az eredményen.” Úgy vélhetik, hogy a legjobb, ha a kommunikációt észrevétlenül megszakítja. Sok ghostolónak nehézséget okozhat, hogy teret adjon szerettei érzelmeinek, különösen akkor, ha veszekedésről van szó. 

7. Rejtegetnek valamit

Ha a randipartner a párja tudta nélkül több kapcsolatot is folytat, akkor hamar dönthet úgy, hogy még azelőtt felszívódik, hogy bármi is napvilágra kerülne. Ez teret ad neki arra, hogy ne kelljen magyarázkodnia, vagy megküzdenie a következményekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top