nlc.hu
Család
A flörtölés tudománya

Ez a sikeres flörtölés titka a tudomány szerint

A kutatók rátaláltak a sikeres flörtölés titkára, szigorúan tudományos alapokon.

Bárcsak olyan egyszerű lenne ismerkedni, mint a romantikus filmekben: egymásba ütközünk, leesik a könyv a kezünkből, a férfi felemeli, összefonódik a tekintetünk és örökre szerelembe esünk. A valóságban ez kicsit máshogy néz ki, az ismerkedés egyáltalán nem magától értetődő, és a szikrákhoz a puszta létezésen kívül kell még egy kis erőfeszítés. A kutatók igyekeztek a probléma lényegére rátapintani, és megkeresni azokat a konkrét flörtölési technikákat, melyekkel sikeresebb lehet a pártalálás.

Gary W. Lewandowski Jr., Ph.D., a Monmouth Egyetem pszichológia tanszékének professzora, valamint a Stronger Than You Think: The 10 Blind Spots That Undermine Your Relationship…and How to See Past Them… című könyv szerzője megnyugtat minden elkeseredett párkeresőt, mert szerinte a flörtölésben és az ismerkedésben való jártasság nem olyan tulajdonság, amivel vagy születik az ember, vagy nem. Inkább egy olyan készség, amely fejleszthető és tanulható. A pszichológus sorra vette a leggyakoribb kérdéseket a flörtöléssel, ismerkedéssel kapcsolatban, és mindegyikre adott egy kutatással alátámasztott választ.

Nyíltan vagy burkoltan flörtöljünk?

A kutatások szerint azok, akikkel flörtölnek, csak az esetek 28 százalékában érzékelték pontosan, hogy a másik személy érdeklődik. Más szóval, nagyjából négyből háromszor, amikor az emberek flörtölni próbálnak, az észrevétlenül marad. A nők különösen rosszul érzékelték a férfiak flörtölését (18 százalék). Figyelemre méltó, hogy a külső megfigyelők még rosszabbul teljesítettek.

Mire utal ez? A szakember szerint a flörtölőket általában nehéz értelmezni, mert túlságosan finom jeleket küldenek, valószínűleg azért, mert védeni akarják az önbecsülésüket és el akarják kerülni az elutasítást. Ha azonban valaki nem is tudja, hogy flörtölsz, akkor mi értelme van? Az egyértelmű és nyílt flörtölés a célravezetőbb.

Az embereknek különböző flörtölési stílusuk van?

A flörtölésnek sokféle fajtája van. A Kansasi Egyetem kutatói öt különböző stílust azonosítottak: fizikai, játékos, udvarias, őszinte és hagyományos. A fizikai flörtök a testbeszédre támaszkodnak; a játékos flörtök játékként kezelik az interakciókat; az udvarias flörtök óvatosak; az őszinte flörtök hiteles kapcsolat kialakítására törekszenek; a hagyományos flörtök pedig a tipikus nemi szerepekre támaszkodnak, amelyekben a férfiak vadásznak, a nők pedig engedik, hogy vadásszanak rájuk.

A játékos flörtölés inkább a rövid távú kapcsolatokra jellemző. A férfiak összességében inkább játékosak, míg a nők inkább hagyományosak a flörtölésben a tudomány szerint. A vizsgálatban a fizikai, a játékos és az őszinte stílust használók mind nagyobb sikerrel randiztak.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Melyek a legjobb flörtölési taktikák?

Egy nagyszabású, az Egyesült Államokban és Norvégiában végzett vizsgálat célja az volt, hogy kiderüljön, mely flörtölési stratégiák működnek a legjobban. A kutatók azt találták, hogy mind a férfiak, mind a nők esetében a legjobb taktika az volt, ha megnevettették a másik felet.

A nők akkor flörtöltek hatékonyabban, ha fizikai kontaktust alkalmaztak, és nem használtak ölelést vagy túl sok humort, mert ezek inkább baráti szándékot sugalltak. A férfiak akkor voltak a leghatékonyabbak, amikor a jó beszélgetésekre, a bókokra és a humor használatára összpontosítottak.

Mivel vonzza magához a nő a férfit?

A Kansasi Egyetem és a UC Davis tanulmánya kimutatta, hogy a férfiak 77 százaléka egy bizonyos arckifejezést – oldalra és enyhén lefelé döntött fej, előre tekintés, enyhe mosollyal – flörtölőnek érzékelt. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, kerülni kell a túl nagy vagy túl enyhe mosolyt, mert ezeket inkább egyszerűen barátságosnak, nem pedig flörtölőnek látják a pasik.

Bizonyos testhelyzetek hatásosabbak?

Egy gyorsrandin résztvevőkkel végzett tanulmány szerint a nyílt testtartás – például a nagyobb tér elfoglalása terpeszállással és a nyitott, oldalra kinyújtott karok – mind a férfiakat, mind a nőket kívánatosabbá tette. A kutatók feltételezik, hogy ez azért lehet, mert a nyílt testtartás a dominancia finom jele. Randizási kontextusban a dominancia nagyobb magabiztosságot vagy társadalmi státuszt is jelezhet, és mindkettő vonzó lehet.

Ha beindul a beszélgetés, mit tegyek?

Mindenki olyan párt szeretne, aki ott van mellettünk, amikor szükségünk van rá. Más szóval, olyan reagáló partnert szeretnénk, aki odafigyel az igényeinkre, vágyainkra és céljainkra. A randikon a partnerek a legegyszerűbben úgy mutathatják ki figyelmüket, ha jó hallgatóságként viselkednek. Ezt úgy teheted meg, hogy a másik szemébe nézel, szemkontaktust tartasz, bólogatsz, releváns kérdéseket teszel fel, és elmondod a gondolataidat. Az őszinte érdeklődés rendkívül vonzó lehet.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top