nlc.hu
Család

Az apák szerepe a gyerekek életében

Az apák a kamaszlányok szexuális viselkedésére is hatással vannak

Az apaság férfias az óriásplakátok szerint, de a valóságban egészen más okokból van a gyerekeknek nagy szüksége apafigurára az életükben.

Régen az apák kiemelt szerepe az volt, hogy eltartsák a családot kemény munkával, míg anya otthon tartotta a frontot a gyereknevelés és háztartás terén. Azóta nagyot fejlődött a családi berendezkedés, és a tudomány is rengeteg ténnyel támasztotta alá, hogy apáknak, apafiguráknak sokkal fontosabb teendője van, mint a pénzkeresés, és nagyobb hatással vannak a gyerekek életére, mint azt az őseink gondolták.

Jobb állás, magasabb IQ

Fontos az elején leszögezni, hogy egyáltalán nemcsak a vér szerinti apákról van szó a vizsgálatokban, hanem az apafigurákról. Legyen az egy nagybácsi vagy mostohaapa, nem az számít, hogy milyen vérségi kapcsolat fűzi a gyerekhez, hanem az, hogy apaként viselkedik vele. Ha pedig jó apafigura van a gyerek mellett, akkor annak több pozitív hatása is lesz az életére.

Az egyik ilyen jó hatás a tanulmányok szerint, hogy azok a gyerekek, akik jelenlévő, elkötelezett apafigurával nőnek fel, kisebb valószínűséggel hagyják ki az iskolát vagy kerülnek börtönbe, mint azok a gyerekek, akiknek nincs apjuk, és nincs más férfi gondozójuk vagy példaképük. Ha a gyerekeknek szoros kapcsolatuk van az apafigurákkal, akkor hajlamosabbak elkerülni a kockázatos viselkedést, és kisebb valószínűséggel élnek szexuális életet fiatal korban. Felnőttként pedig több eséllyel lesz jól fizető állásuk és egészséges, stabil kapcsolatuk. Emellett a gyerekek hároméves korukra általában magasabb IQ-teszt pontszámot érnek el, és kevesebb pszichológiai problémával kell szembenézniük egész életük során, ha az apjuk komolyan veszi az apaszerepet. Összességében az elkötelezett apák ezen előnyeit „apahatásnak” nevezik, az apahatás tehát az apai jelenlét pozitív hatásainak a gyűjtőfogalma. 

Ha az apák aktívan részt vesznek a gyermekeik életében, a gyerekek jobban teljesítenek. A kutatások azt mutatják, hogy az apák fontosak a gyermek fejlődése szempontjából

– írja Paul Amato, Ph.D., a Pennsylvania Állami Egyetem szociológusa, aki a szülő-gyermek kapcsolatokat tanulmányozza. Az apák helyzete és hatásai egyébként viszonylag új kutatási területnek számít, és bár az eredmények egy része magától értetődik – mint például az, hogy a csúnya válás rosszat tesz a gyereknek –, addig születnek olyan meglepő következtetések is, melyekből kiderül, hogy van összefüggés az apafigura jelenléte és a gyerek agressziójának hiánya között, vagy hogy az apa jelenléte csökkenti a női bűnözés kockázatát.

Közös nevelés

Fotó: Getty Images

Természetesen az apa aktív részvétele a családban mindig előnyös. „Szükség van egy minimális együtt töltött időre, de az idő minősége fontosabb, mint a mennyisége – mondja Amato. – A puszta közös tévézés például nem sokat segít.” Szerencsére a modern apákat már nem is kell nagyon figyelmeztetni vagy noszogatni arra, hogy részt vegyenek a gyerekeik életében, érzékelik, hogy társadalmi szinten már elvárás lett abból, hogy érzelmileg is gondoskodjanak a gyerekekről. És persze belső igényként is megjelenik ez az újfajta apaság a férfiakban, hiszen a mai fiatal apákat már – jó esetben – olyan szellemben nevelték a szüleik, amelyben alapértéknek számított az apai törődés és szeretet kinyilvánítása. De ez egyáltalán nem volt mindig így.

Az apaság a spermával kezdődik

Az epigenetika a legfontosabb információ lehet abban, hogy milyen hatással vannak a szülők a gyerekeikre. Bár hajlamosak vagyunk az anyákat hibáztatni azért, hogy az életmódjukkal tönkreteszik a petesejtjeikben lévő genetikai információt, ma már tudjuk, hogy azok a döntések, amelyeket egy férfi a fogantatás előtt hoz, egész életre szóló hatással lehetnek a gyerekekre. Tanulmányok szerint azok a férfiak, akik a fogantatás előtt tivornyáznak, nagyobb valószínűséggel nemzenek veleszületett szívbetegségekkel küzdő és a későbbiekben alkoholfüggővé váló gyerekeket.

A jó apák babáznak

Az 1960-as évekig a szakértők ritkán bátorították az apákat arra, hogy vegyenek részt szülésre felkészítő csoportokban, legyenek ott a szülésnél, vagy gondoskodjanak a babákról és álljanak be pelenkázni. Általánosan elfogadott volt, hogy az apáknak nincs feladata a gyerek körül addig, amíg valamennyire meg nem nő, amikor már meg lehet tanítani biciklizni és lehet fogócskázni vele. Előtte a gyerek az anya dolga volt. Az elmúlt évtizedek kutatásai azonban azt mutatják, hogy minél korábban kapcsolódik be egy apa a gyerek életébe, annál jobb.

Már 1997-ben azt találták a kutatók, hogy azok az apák, akik aktívan részt vesznek a vajúdásban, hatékonyan alakítanak ki kapcsolatot (bár egyirányú kapcsolatot) a gyerekeikkel. Későbbi tanulmányok szerint ez erősebb korai kötődést eredményez a babához. 

A ’90-es években jelent meg az a tanulmány is, amelyből kiderült, hogy a csecsemők egyéves korukban magasabb kognitív eredményeket érnek el, ha az apjuk már egyhónapos korukban részt vesz az életükben.

A koraszülött csecsemők 36 hónaposan hasonlóan magasabb pontszámot értek el, ha az apjuk születésüktől kezdve aktív szerepet játszott a gondozásukban. Egy másik tanulmány szerint azok a csecsemők, akik kilenc hónapos korukban játszottak az apjukkal, hasonló előnyökhöz jutottak.

Egy 2011-es, a terhesség és a szülés alatti apai szerepvállalásról szóló áttekintésben a szerzők azt állítják, hogy azok az apák, akik már a baba születése előtt részt vesznek a gyerekkel kapcsolatos teendőkben, illetve elkötelezettek a baba iránt, nagyobb arányban maradnak a gyermek életében a későbbiekben. Ez nem jelenti azt, hogy az apák kritikus szerepet játszanak a magzatok méhen belüli fejlődésében, de a terhesség és a szülés az, amikor az apahatás alapozása megkezdődik, és ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Elkötelezett apafigurák

De milyen egy elkötelezett, aktív, jó apa? Először is a személyes megjelenés már fél siker: azok az apák, akik a gyerekeikkel élnek, és időt szakítanak arra, hogy részt vegyenek a fontos eseményeken, nagyobb valószínűséggel váltanak ki pozitív hatást a gyerek életében, mint a távolmaradó apák. Persze akkor sem kell leírni az apahatást, ha bármilyen okból nem tud jelen lenni a mindennapokban az apa, és korlátozottak a lehetőségei – ebben az esetben is számtalan módon tudja mutatni a gyerekének, hogy törődik vele: tud leveleket írni, telefonálni, meg tud tenni minden tőle telhetőt, hogy jelen legyen a gyerek életében.

Marcy Carlson, Ph.D., a Wisconsin-Madison Egyetem szociológusa szerint a távolmaradó apák részéről az anyagi hozzájárulás sem elhanyagolható a pozitív hatás szempontjából:

Rengeteg bizonyíték van arra, hogy a gyerekek anyagi támogatása jótékony hatással van a gyerekekre. Ha az apák anyagilag gondoskodni tudnak a gyerekeikről, az is rengeteget számít.

A szakember hozzátette, hogy a pénz mellé mindenképpen kell a közös idő is, de az egyáltalán nem mindegy, hogy az együtt töltött idő során hogyan viselkedik a gyerekével az apafigura. Talán mondani sem kell – reméljük legalábbis –, hogy azok az apák, akik sok időt töltenek a gyerekeikkel, de elutasító, rideg vagy sértő módon viselkednek velük, általában csak negatív hatással vannak. Ezt alacsony minőségű apaságnak nevezzük, ami nem szülhet jót a gyerek életében. Ezt mindenképp érdemes megjegyezni, mert ezzel el is oszlatjuk azt a tévhitet, miszerint az apa mindenáron kell a gyerek életébe. Nem, egy bántalmazó, rideg, nemtörődöm, alkoholista, elhanyagoló… azaz alacsony minőségű apa annyi negatív hatással van a gyerekre, hogy akkor már sokkal jobb a gyereknek apa nélkül felnőni.

Apa öleli kislányát

Fotó: Getty Images

Bebörtönzött apa

A Princeton Egyetem Fragile Families Study (Törékeny családok tanulmánya) az egyik legnagyobb vizsgálat arról, hogy milyen hatással van a gyerekekre az apák hiánya. A vizsgálatban részt vevő 5 ezer gyerek többségének a szülei nem házasok, és az apák különböző okokból távol vannak. Amikor a „távol lenni” azt jelenti, hogy rácsok mögött van az apa, akkor a gyerekek súlyosabb következményekkel szembesülnek általában, mintha halál vagy válás miatt távozott volna, mert a bebörtönzés körül rengeteg a megbélyegzés és a stressz társadalmi szinten, ami a gyereket is negatívan érinti.

Fiúk és lányok

A Do Fathers Matter? című könyvben Paul Raeburn leírja, hogy tudósok megfigyelték, hogy azok az amerikai és norvég fiúk, akiknek apja gyerekkorukban a második világháborúban harcolt, később, felnőtt korukban nehezen alakítottak ki kapcsolatokat másokkal. Általánosságban a kutatások azt sugallják, hogy a fiúk a szociális készségek fejlődése során mindenkinél jobban támaszkodnak az apjukra. Egy nagy, közel 9 ezer felnőtt bevonásával készült kutatás pedig megerősítette, hogy az apa halála erősebben érinti a fiúkat, mint a lányokat, és ugyanolyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint amilyenek egy csúnya válás után tapasztalhatók.

A legtöbb tanulmány azt sugallja, hogy amíg a gyerekek el nem érik a pubertáskort, az apahatás nagyjából egyenlő a fiúk és a lányok esetében, amikor azonban a hormonok beindulnak, a tanulmányok azt mutatják, hogy az apák hirtelen a gyerekeik szexuális viselkedésére is hatással vannak. Ezt leginkább a tizenéves lányok érzik, akik kevesebb szexuális kockázatot vállalnak, ha erős kapcsolatuk van az apjukkal.

„Számos korábbi tanulmány összefüggést talált az alacsony minőségű apaság és a lányok szexuális eredményei között, beleértve a korai és kockázatos szexuális viselkedést – nyilatkozta Danielle DelPriore, Ph.D., a Utah-i Egyetem fejlődéspszichológusa, aki azt tanulmányozta, hogy az apák hogyan befolyásolják a kockázatos szexet.

Egy rideg vagy közömbös apa úgy változtathatja meg a lányok szociális környezetét és szexuális pszichológiáját, amely elősegíti a kockázatvállaló szexuális viselkedést.

DelPriore egyik tanulmányában 101 testvérpárt követett nyomon 18 és 36 éves kor között. Azt találta, hogy amikor az egyik testvér aktív, melegszívű apával nőtt fel, a másik pedig egy kevésbé elkötelezett apa mellett, az első testvér nagyrészt kerülte az alkalmi, védekezés nélküli szexet, míg a második gyakran élt vele. Bár DelPriore számos külső tényezőt vizsgált, az egyik meghatározó kapcsolat egy nő és a szexuális döntései között az volt, hogy mennyire érezte magát közel az apjához.

DelPriore szerint az elkötelezett apák azok, akik melegszívűen viselkednek és minőségi időt töltenek a gyerekeikkel. Ők azok a férfiak, akik segítenek a házi feladatokban és részt vesznek a sporteseményeken. „Ha a lányunkkal kapcsolatban apaként időt szánunk arra, hogy meghallgassuk, megismerjük az életét, megjelenünk a fontos eseményeken, és érzelmi támogatást nyújtunk, az megvédheti a korai és kockázatvállaló szexuális viselkedéstől – mondta el a szakember. – Az apáknak nem tökéletesnek, hanem elérhetőnek kell lenni a gyerekeik számára.”

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top