nlc.hu
Család

Az apaság 2023-ban más, mint régen

Az apaság már túlmutat a hagyományos normákon és az elavult sztereotípiákon

Az apaság ma már olyan mérföldkő a férfiak számára, amin keresztül a felelősséget és az örömet is új dimenzióban tapasztalják meg. Régen ez egyáltalán nem így volt.

Az apaság az idők során a különböző társadalmakban, kultúrákban máshogy fejlődött, de szinte mindenhol elmondható, hogy egyre mélyebbé és összetettebbé vált. Az apák azonban a mai napig sokszor szembesülnek azzal a sztereotípiával, hogy érzelmileg távolságtartóak és kizárólag a család anyagi biztonságáért felelősek. Pedig ennél jóval több lehetőség áll most már előttük.

Az apaság tudományosan

Dr. Frank John Ninivaggi, a Yale University School of Medicine Child Study Center gyermekpszichiátriai professzorának elemzésében olvashatunk az apasággal kapcsolatban felmérési eredményeket. Az Egyesült Államokban élő 73,6 millió 18 év alatti gyermek 70 százaléka két szülővel, 22 százaléka csak az anyával, 4,5 százaléka pedig csak az apával él. A csak anyával rendelkező háztartások 75 százaléka dolgozik otthonon kívül, a csak apával rendelkező háztartások 85,7 százaléka dolgozik otthonon kívül.

A két szülővel rendelkező háztartásokban, amikor mindkét szülő teljes munkaidőben dolgozik, az apák mondják gyakrabban, hogy a munka és a karrier élvez elsőbbséget, az anyák 15 százaléka mondja, hogy inkább a karrierjére koncentrál. Azokban a kétszülős háztartásokban, ahol az apa teljes munkaidőben dolgozik, az apák 63 százaléka mondja, hogy inkább a karrierjére koncentrál, a részmunkaidőben dolgozó anyák 4 százaléka mondja, hogy a munkája élvez prioritást.

Az apasággal kapcsolatos felmérések azt mutatják, hogy az apák által a gyermekgondozással töltött idő növekedett az elmúlt évtizedekben, ám egy ideje már stagnál. Az apák fizikai gyermekgondozási feladatai, mint például a gyermek altatása, átlagosan napi 20 percet, míg a fejlesztő tevékenységek, mint például a gyermeknek való felolvasás, átlagosan napi 12 percet tettek ki. Ez két-háromszor nagyobb, mint 1985-ben, de nagyjából megegyezik a 2004-es és a 2012-es adatokkal. A tanulmányok szerint az anyák körülbelül kétszer annyi időt töltenek fizikai és fejlesztő gondozással, mint az apák.

Az apák szerepe

Az anyák és az apák családi, kulturális és társadalmi vonatkozásban betöltött szerepe széles körben elfogadott. A szakember véleménye szerint azonban az apák szerepe nem biztos, hogy az anyákéhoz hasonlóan leírható. Míg az anyai gondoskodás egyértelműbben definiálható – a gyerek szükségleteinek kielégítése, érzelmi fejlődésének biztosítása -, az apaság kihívásokkal néz szembe a merev sztereotípiák miatt. Bár a sztereotípiák tartalmazhatnak részigazságokat, rugalmatlanságuk félreértésekhez és téves elképzelésekhez vezethet.

Hagyományosan az apák a társadalmi nemi elvárások miatt kevésbé vettek részt a gyermekgondozásban. A változó dinamikával és a dolgozó anyákkal azonban az apaság ma már kibővített gondozói szerepet jelent.

Az apák a fizikai és pszichológiai jelenlét, az elkötelezettség és a felelősségvállalás révén járulnak hozzá a gondozáshoz, illetve gazdasági és érzelmi támogatást nyújtanak, miközben példaképként szolgálnak, megkérdőjelezik a sztereotípiákat, és előmozdítják a nemek közötti egyenlőséget. Megjelent az egyedülálló apaság és a nem hagyományos családok is, amelyek tovább bővítik az apaság fogalmát.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Aktív apaság

Az apákról és az apaságról alkotott hagyományos sztereotípiák gyorsan változnak. Az anya mint elsődleges gondozó és az apa mint egyedüli kenyérkereső szerepe hozzájárult ezekhez a sztereotípiákhoz, amik egyre kevésbé érvényesülnek. Ma már egyre több apa motivált arra, hogy fejlessze a szülői készségeit és figyelje a gyerekei igényeit.

Bár az apák átlagosan kevesebb időt töltenek gyermekeikkel, mint az anyák, az interakcióik minősége nagyon értékes lehet.

Az elkötelezett és közvetlen kapcsolat a gyerekkel alapvető fontosságú az apai gondozásban: ez a gyerekek aktív meghallgatását, türelmet, átgondolt problémamegoldást és a nyílt kommunikációt jelenti – írja a professzor. A bizalom, amely a gyerek-szülő kapcsolat alapja, a rendszeres és következetes interakciók révén alakul ki. Az apák gyakran szórakoztató játszópartnerként vannak jelen a gyerek számára, míg az anyák inkább strukturáltabbak és irányítóbbak. Ez a szülők közötti különbség teljesen rendben van, amíg mindketten érzékenyek maradnak a gyerekek szükségleteire, így építenek bizalmat és nyújtanak biztos alapot a gyerekek fejlődéséhez.

Az apák jelentősége

Az aktív apaság jó hatással van a gyerek kamasz- és felnőttkorára is, a tanulmányok szerint például kevesebb jogi probléma merül fel náluk, kisebb a tiniterhesség esélye, és a kisgyerekkorban gondoskodó apa jelenléte csökkenti a gyerek felnőttkorában a válás és a kábítószerrel való visszaélés esélyét is. Emellett javítja az írástudást és a matematikai készségeket, valamint csökkenti a nemi sztereotípiákat és az agressziót.

Az apák pozitív férfi példaképként szolgálnak fiaik számára, és alakítják lányaik elvárásait a férfiakkal szemben. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az aktív, pozitív (semmiképp sem a bántalmazó vagy elhanyagoló) apa fizikai vagy érzelmi hiánya pszichológiai problémákhoz, bűnözéshez és kábítószerrel való visszaéléshez vezethet a gyerekeknél. Az együttműködés a szülők között és az apák érzékenysége kulcsfontosságú a pozitív családi dinamika szempontjából, és hozzájárul a gyermekek kognitív és érzelmi fejlődéséhez.

2023-ban az apaság túlmutat a hagyományos normákon és az elavult sztereotípiákon: a régi társadalmi elvárások ellenére az apák egyre inkább aktív szerepet vállalnak a gyermekgondozásban.

Bár még mindig léteznek sztereotípiák, egyre inkább van tér és igény arra, hogy a nem hagyományos családi struktúrák is kialakuljanak. Az apáknak ma sok lehetőségük van arra, hogy tudatosan figyeljenek a szülői szerepükre és fejlesszék saját magukat, hogy minél inkább segíteni tudják a gyerek fejlődését fizikai és érzelmi szinten is. Elvégre ez a fő feladatunk szülőként, anyaként és apaként is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top