Család

Háztartásbeli apa: „A feleségem a fő kenyérkereső a családban”

A sztereotípiák szerint romboló hatással van a kapcsolatra, ha a feleség többet keres a férjnél. Vannak azonban olyan férfiak, akik még örülnek is a feleségük sikereinek.

Szerencsére már nem kétszáz évvel ezelőtt élünk, amikor a férj feladata volt, hogy lapátolja a pénzt a házhoz, a feleség pedig otthon mosson, főzzön, és gyereket neveljen közben. A szerepek közelítenek egymáshoz, de azért még mindig sokan felvonják a szemöldöküket, ha kiderül, hogy a férj otthon van a gyerekekkel, az anya pedig a fő kenyérkereső a családban.

Heath Collins olyan férj, aki feladta pénzügyes karrierjét, amikor a felesége, Susie életmód-tanácsadó cége egyre sikeresebbé vált.

„Susie a fő kenyérkereső a családban, én szabadúszóként tartottam meg a munkámat. Így, hogy biztonságban vagyunk a feleségem keresetével, sokkal bátrabban vállalhatok kockázatokat. Nincs rajtam az a stressz, amit a többi férfi kollégámon látok, akik egyedüli keresők a saját családjukban.”

háztartásbeli férj feleség

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A feleség, Susie szerint nincs ebben nagy titok, hogy miért nem szült köztük feszültséget az, hogy az ő munkájából érkezik a több pénz a családi kasszába: „Partnerek vagyunk. Nemcsak az ágyban, hanem az élet minden területén.”

A házaspár abban is egyetért, hogy a férjnek kifejezetten jót tett, hogy sokkal több időt tölthet így a gyerekeivel. Mert amíg teljes állásban dolgozott, addig jó, ha altatásra hazaért, így viszont rengeteg új élménye és kötődési lehetősége lett a gyerekekkel.

Bár gyakran elhangzik általában az az ellenérv is, hogy a férj ezzel férfiatlannak érzi majd magát, ha a feleség többet keres, és ez a szexuális életre is negatív hatással lehet, de a Collins családban ez sem igaz: „Minket közelebb hozott egymáshoz, intimebbé vált a viszonyunk. Ha lenne egy gazdag férjem, aki sosem lenne otthon, csak ajándékokkal halmozna el, az biztos eltávolítana tőle szexuálisan is.”

Nyilván nem működik ez a felállás minden házasságban, vannak bőven olyanok, akik csak a hagyományos nemi szerepekkel tudnak azonosulni, de az biztató, hogy egyre többen léteznek olyan házaspárok ebben a világban, mint Collinsék, akik túl tudnak lépni a sztereotípiákon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top