nlc.hu
Család

Ezt ne mondd a férjednek

5 mondat, amit soha ne mondj a férjednek

Attól még, hogy férjed van és házasságban élsz, vigyázni kell a másik lelkére pont úgy, mintha még csak randiznátok.

Házasságban, sok év együttélés után könnyű elveszteni a türelmünket a férjjel szemben és olyan hangnemet használni egymással, ami nemhogy építené, sokkal inkább rombolja a kapcsolatot. Mutatunk hat olyan példamondatot, amit jobb, ha elkerülsz, vagy máshogy mondod, sőt, teljesen törölheted is mindegyiket a memóriádból, hogy soha ne kerüljenek elő, amikor a férjeddel beszélsz.

Mit ne mondj a férjednek?

„Túl öreg vagy hozzá”

Vagy ami még rosszabb: „Túl öregek vagyunk hozzá.” Borzasztóan unalmas ez a mondat, semmi előremutató nincs benne, csak azt üzeni, hogy vége az életünknek és mind meghalunk. Ki akar egy ilyen házasságban élni, amiben nem lehet új dolgokat kipróbálni, mert a párunk nem támogat semmiben? Bátorítsd a férjedet inkább, hogy menjen, fedezzen fel új hobbikat, sportokat, csatlakozz hozzá mindenben, ami tetszik, ez is az egyik módja annak, hogy frissen tartsunk egy kapcsolatot. A belső gyermeket ne akard se magadban, se a férjedben kiiktatni, mert mindketten csak veszíteni fogtok ezzel a hozzáállással.

„Imádom az apatested!”

Nyilván vicces beszólásnak szánod, hogy apatestezed a férjed alakját, de valószínűleg nem veszi tréfának, még ha nem is mutatja, hogy mélyen kicsit megbántódik rajta. Neked sem tetszene, ha anyatestezni kezdené a testedet életed párja. Igazából felesleges is címkézni így egymás testét, pont elég, ha csak annyit mondunk a másiknak, hogy „Imádom a tested!”

Ezt ne mondd a férjednek soha

Vigyázz a férjed lelkére! (Kép: Getty Images)

„Jajj, ne, kopaszodni kezdtél!”

Miért kell feltétlenül oda ütni, ahol fáj? A férfiak is érzékenyek és sokszor meglepően bizonytalanok a külsejükkel kapcsolatban, duplán igaz ez a hajukra és a kopaszodásra. Nem kell a férj orra alá dörgölni, ilyen hangnemben legalábbis biztos nem esik majd jól neki. Lehet a kopaszodásról beszélni persze, de inkább segítő szándékkal, hogy a törődést és ne a kritikát érezze a mondataidból.

„Most tényleg muszáj még egy sört/bort/pálinkát innod?”

Hacsak nem arról van szó, hogy alkoholista a férjed és segítségre van szüksége a leszokáshoz – aminek szintén nem ez a kérdés a módja -, akkor felesleges azzal piszkálni, hogy például egy buliban mennyit és mit iszik. Amikor társaságban szegezed neki ezt a kérdést, azzal csak megszégyeníted teljesen feleslegesen. Az alkoholnak is megvan a helye és ideje, olyankor nem kell kontroll alatt tartani a férjet.

„Mindig mindent nekem kell itthon csinálni!”

Ne legyél mártír! Nem kell ez az áldozatszerep, ha nem tetszik, hogy alig segít a házimunkában a férjed, akkor értelmesen el kell vele beszélgetni és felosztani a munkákat, nem pedig ilyen passzív-agresszív támadást intézni ellene. Felnőtt ember, aki képes beindítani a mosogatógépet és levinni a szemetet, kezeld egyenrangú félként a házimunka területén is és hagyd a mártírkodást másra.

A jó párkapcsolat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top