nlc.hu
Család

Miért fontosak az apák a gyerek fejlődésében?

Az apa sokkal fontosabb a gyerek életében, mint gondolnád – nemcsak szerintünk, de a tudomány szerint is

Az apaság alaposan átalakult az elmúlt évtizedekben, a gyerekkel nem foglalkozó, csak kenyérkereső apa képe már a múlté, szerencsére itt vannak a kötődő, elkötelezett apák.

Nem is volt az még olyan régen, amikor az anyák dolga a gyereknevelés, az apák feladata pedig a pénzkeresés volt. A gazdasági és társadalmi változások hatására azonban a leosztott szerepek megváltoztak, és egyre természetesebb a nők és férfiak számára is, hogy egyenértékű szülőként tekintsenek egymásra.

A modern apák jelen akarnak lenni a gyerekeik életében, és a társadalmi elvárás is efelé tolódik szép lassan. Ezért is vált gyakoribbá, hogy a gyerekekkel kapcsolatos kutatások fókuszában az apák állnak, nem pedig az anyák. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy az apa szerepe nagyon fontos a gyerek fejlődésének szempontjából.

Az apahatás

Hogy csak néhányat említsünk az apák jó hatásaiból:

  • Azok a gyerekek, akik jelenlévő, elkötelezett apával nőnek fel, kisebb valószínűséggel hagyják abba az iskolát vagy kerülnek börtönbe, mint azok a gyerekek, akiknek nincs apjuk vagy más apafigura az életükben.
  • Ha a gyereknek szoros kapcsolata van az apafigurával, akkor hajlamosabb elkerülni a kockázatos viselkedést, és kisebb valószínűséggel él szexuális életet kamaszkorban.
  • Az elkötelezett apával felnövő gyereknek nagyobb valószínűséggel lesz jól fizető állása és egészséges, stabil kapcsolata.
  • Emellett a gyerekek hároméves korukra általában magasabb IQ-teszt pontszámot érnek el, és kevesebb pszichológiai problémával kell szembenézniük egész életük során, ha az apák komolyan veszik az apaszerepet.
Apa újszülött fiával

fotó: getty images

Az elkötelezett apák előnyeit apahatásnak nevezik. „Ha az apák aktívan részt vesznek a gyereknevelésben, a gyerekek jobban teljesítenek – írja Paul Amato, a Pennsylvania Állami Egyetem szociológusa, aki a szülő-gyermek kapcsolatokat tanulmányozza. – A kutatások azt mutatják, hogy az apák fontosak a gyermek fejlődése szempontjából.”

A kutatási eredmények egy része viszonylag nyilvánvaló – például, hogy a csúnya válások nem tesznek jót a gyerekeknek – mások viszont nem annyira. Nem mindenki gondolná, hogy összefüggés van az apafigura jelenléte és a gyerekek agressziójának hiánya között, pedig létezik ez az összefüggés. Vagy nem feltételeznénk, hogy az apa jelenléte csökkenti a női bűnözés kockázatát, pedig így van.

Az apahatás az apai jelenlét előnyeinek gyűjtőfogalma, de természetesen nemcsak azt jelenti, hogy mennyi időt tölt el az apa a gyerekével, hanem azt is, hogy ez az időtöltés minőségi legyen. A közös telefonnyomkodás nem jelent minőségi időtöltést, hiába vannak egy szobában a gyerekek az apjukkal.

Az apahatás a spermával kezdődik

Az apák nem csupán spermadonorok, de a spermiumok által hordozott DNS is fontos. Az epigenetika a legfontosabb információ lehet, amelyet a szülők gyermekeikre gyakorolt hatásával kapcsolatban érdemes megvizsgálni. Bár a közítélet hajlamos az anyát hibáztatni azért, hogy drogokkal és alkohollal tönkreteszik a petesejtjeikben lévő genetikai információt, a tanulmányok szerint azok a férfiak, akik a fogantatás előtt tivornyáznak, nagyobb valószínűséggel nemzenek veleszületett szívbetegségekkel küzdő, a későbbiekben alkoholfüggőségre hajlamosabb utódokat. A férfiak rossz táplálkozási szokásai is negatív terhességi eredményekhez vezethetnek, tehát azok a döntések, amelyeket egy férfi a fogantatás előtt hoz, egész életre szóló hatással lehetnek a gyerekeire.

Apa a terhesség és szülés alatt

Az 1960-as évekig a szakértők ritkán bátorították az apákat arra, hogy vegyenek részt szülésre felkészítő tanfolyamokon, a szülésben, vagy gondoskodjanak a csecsemőkről. Általánosan elfogadott volt, hogy az apák azért vannak, hogy megtanítsák a gyerekeket fogócskázni, nem pedig azért, hogy a babaholmikkal bajlódjanak. Az elmúlt évtizedek kutatásai azonban azt mutatják, hogy minél korábban kapcsolódik be egy apuka a gyerek gondozásába, annál jobb.

A kutatók szerint azok az apák, akik aktívan részt vesznek a vajúdásban, hatékonyan alakítanak ki kapcsolatot (bár egyirányú kapcsolatot) a gyerekükkel, ami erősebb korai kötődést eredményez a babával. Hogy a korai kötődés hosszú távon komolyabb elköteleződést szül-e a férfi részéről, az vita tárgya, de számos bizonyíték van arra, hogy igen. Egy 2011-es, a terhesség és a szülés alatti apai szerepvállalásról szóló áttekintésben a szerzők azt állítják, hogy

azok az apák, akik már a baba születése előtt aktívan részt vesznek a baba körüli feladatokban, nagyobb arányban maradnak a gyerek életében a későbbiekben.

Mindez nem jelenti azt, hogy az apák kritikus szerepet játszanak a magzatok fejlődésében, hiszen a kezdeti genetikai hozzájárulásuk után a szülésig nem vesznek részt a szülésben a gyakorlatban. De a terhesség és a szülés az, amikor az apahatás alapozása megkezdődik, és ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Apás szülés

fotó: getty images

Elkötelezett apák

Mielőtt belemerülnénk abba, hogy az elkötelezett apák hogyan segítik a gyerekeiket (és hogyan ártanak nekik a nem elkötelezett apák), fontos kiemelni, hogy milyen egy elkötelezett, aktív, bevont apa. Először is, a jelenlét már fél siker. Azok az apák, akik a gyerekeikkel élnek, és időt szakítanak arra, hogy részt vegyenek a fontos eseményeken, sokkal nagyobb valószínűséggel gyakorolnak pozitív hatást, mint a gyerek életéből hiányzó apák. Azoknak az apáknak, akik távol élnek a gyerekeiktől, korlátozottak a lehetőségeik.

Leveleket írni, telefonálni – még ha nem is vagytok fizikai közelségben, a tudat, hogy az apukád törődik veled, és szeretne részt venni az életedben a lehetőségeihez mérten, nagyon fontos

– nyilatkozta Marcy Carlson, a Wisconsin-Madison Egyetem szociológusa, majd hozzátette azt is, hogy a szeretet megvásárlása sem a legrosszabb ötlet, mert arra is sok bizonyíték van, hogy az apa anyagi támogatása jót tesz a gyerekeknek, mert ezt a gondoskodás egy fajtájaként értékelik magukban.

De a jelenlét egy dolog, az elkötelezettség már más kérdés. Az idő mennyisége nem igazán számít a gyerekeknek, de ha minőségi időt tölt az apa a gyerekével, azaz elkötelezett szülőként bevonódik a nevelésébe, az már pozitívan befolyásolja a gyerek fejlődését. A szeretet kimutatása, a melegszívűség szintén kulcsfontosságú tényező. Azok az apák, akik ugyan sok időt töltenek a gyerekeikkel, de elutasítóak vagy bántóan viselkednek, általában csak negatív hatással vannak. Az alacsony minőségű apaság magában foglalhatja azt, hogy valaki ridegen viselkedik a gyermekeivel szemben. A sértegetés vagy a bántó viselkedés összeegyeztethetetlen a jelenlévő és elkötelezett apasággal.

Az apa szerepe az újszülött kortól

Jogos a kérdés az apák részéről, hogy mit kezdjenek az újszülöttel, csecsemővel, aki legalább egy évig nem is fog törődni az apjával, mert nagyjából csak az anyja érdekli. Minden jel szerint nem nagyon hiányzik neki az apa, amikor elutazik, és ugyanolyan izgatottan tekint egy kiskutyára vagy egy almára, mint ahogyan megöleli apát, amikor hazaér a munkából. Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek a rövid távú reakciók nagyon különböznek attól a hosszú távú hatástól, amit az apa jelenléte okoz.

Egy tanulmány szerint a csecsemők egyéves korukban magasabb kognitív eredményeket értek el, ha az apjuk már egy hónapos korukban részt vett az életükben. A koraszülött csecsemők 36 hónapos korukban hasonlóan magasabb pontszámot értek el, ha az apjuk születésüktől kezdve aktív szerepet játszott a gondozásukban. Egy másik tanulmány szerint azok a csecsemők, akik kilenc hónapos korukban játszottak az apjukkal, hasonló előnyökkel rendelkeztek. Kisgyerekkorban aztán az apa hatása még hangsúlyosabbá válik.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a kisgyerekek abból profitálhatnak a legtöbbet, ha az apák inkább a mindennapi feladatokban – vacsora, fürdetés, mesélés – vesznek részt, nem pedig a nagyszabású, egyszeri családi programokkal érhetnek el eredményeket náluk.

Ahogyan az már beépült elég jól a köztudatba, a fiúknak különösen szükségük van az apjukra. A Do Fathers Matter? című könyvben Paul Raeburn leírja, hogy a megfigyelések szerint azok az amerikai és norvég fiúk, akiknek apja gyermekkorukban a második világháborúban harcolt, később, felnőttként nehezen alakítottak ki kapcsolatokat másokkal.

Apa pelenkáz

fotó: getty images

A könyvben idézett tanulmányok azt mutatják, hogy az apa nélkül felnőtt fiúk (vagy akiknek nem elkötelezett az apja), általában kevésbé népszerűek az óvodában – általánosságban a fiúk a szociális készségek fejlődése során mindenkinél jobban támaszkodnak az apjukra. Egy közel 9 ezer felnőtt bevonásával készült tanulmány pedig megerősítette, hogy az apa halála mélyebb hatással van a fiúkra, mint a lányokra, és ugyanolyan egészségügyi problémákhoz vezet, mint amilyenek egy csúnya válás után tapasztalhatók. A gyerekeknek – még a nagyon kicsi gyerekeknek is – szükségük van az apjukra. És a hagyományos bölcsesség ellenére a lányoknak is szükségük van rájuk, csak más okokból.

Apák és lányaik

A legtöbb tanulmány azt sugallja, hogy amíg a gyerekek el nem érik a pubertáskort, az apahatás nagyjából egyenlő a fiúk és a lányok esetében. Az elkötelezett apa mellett nevelkedő fiúk és lányok egyaránt kiemelkednek, a társaiknál jobb teljesítményt nyújtanak. Amikor azonban a hormonok beindulnak, az apák hirtelen a gyermekeik szexuális viselkedésének alakítójává is válnak, ami leginkább a tizenéves lányoknál érvényesül, akik kevesebb szexuális kockázatot vállalnak, ha erős kapcsolatuk van az apjukkal.

„Számos korábbi tanulmány összefüggést talált az alacsony minőségű apaság és a lányok szexuális viselkedése között, beleértve a korai és kockázatos szexuális viselkedést – írja Danielle DelPriore, a Utah Egyetem fejlődéspszichológusa, aki azt tanulmányozta, hogy az apák hogyan befolyásolják a kockázatos szexet.

Egy rideg vagy közömbös apa olyan módon változtathatja meg a lányok szociális környezetét és szexuális pszichológiáját, amely elősegíti a kockázatokat vállaló szexuális viselkedést.

DelPriore egyik tanulmányában 101 testvérpárt követett nyomon 18 és 36 éves kor között. Azt találta, hogy amikor az apa az egyik testvér életében aktív, melegszívű volt, de a másiknál kevésbé viselkedett elkötelezett apaként, az előbbi kamaszkorában nagyrészt kerülte a védekezés nélküli szexet, míg az utóbbi gyakran belement az alkalmi, veszélyesebb kapcsolatokba is. Bár DelPriore több külső tényezőt is vizsgált, az egyik legmarkánsabb kapcsolat egy nő és a szexuális döntései között az volt, hogy mennyire érezte magát közel az apjához gyerekkorában.

Ez egy különösen jól kontrollált vizsgálat volt, mert lehetővé tette DelPriore és kollégái számára, hogy megvizsgálják, hogyan különbözhet két hasonló genetikával rendelkező, hasonló környezeti körülmények között nevelkedett nő szexuális kockázatvállalása. A szakember azt feltételezi, hogy a lányok a nem elkötelezett apáktól azt tanulják meg, hogy ne várják el a férfiaktól, hogy energiát fektessenek egy hosszú távú kapcsolatba, ezért beérik alkalmi kalandokkal.

A fejlődéspszichológus szerint az „elkötelezett apák” azok, akik melegszívűen viselkednek és minőségi időt töltenek a gyerekeikkel – ők azok az apák, akik segítenek a házi feladatokban és részt vesznek a sporteseményeken.

„Ha a lányokkal kapcsolatban időt szánnak arra, hogy meghallgassák őket, megismerjék az életüket, megjelenjenek a fontos eseményeken, és érzelmi támogatást nyújtsanak, az védelmet nyújthat a korai és kockázatvállaló szexuális viselkedés ellen. Az apáknak nem kell tökéletesnek lenni, de ha valódi erőfeszítést tesznek azért, hogy ott legyenek a lányaik számára, az sokat számít” – tette hozzá a szakember.

Apa és lánya

fotó: getty images

Az apa hiánya

A vizsgálatok során megfigyelték, hogy azok a gyerekek, akik az apjukat halál vagy börtönbüntetés miatt veszítik el, általában jobban szenvednek, mint azok, akiknek az apjuk nem vesz részt az életükben a válás miatt. Számos kutatás foglalkozott azzal, hogy az apa bebörtönzése hogyan károsíthatja a gyermekeket. Ezek közül a legnagyobb a Princeton Egyetem Fragile Families Study (Törékeny családok tanulmánya), amely jelenleg is zajlik, és egy 5 ezer gyerekből álló, 1998 és 2000 között az Egyesült Államokban született csoportot követ. A vizsgálatban részt vevő gyerekek többségének a szülei nem házasok, és az apák különböző okokból távol vannak a gyerekektől. A Fragile Families Study egyik legtanulságosabb megállapítása, hogy

ha egy apa nincs jelen a gyerek életében, viszonylag keveset tehet azért, hogy pozitív hatást gyakoroljon a gyerekre.

Amikor a „távol lenni” azt jelenti, hogy rácsok mögé kerül az apa, a gyerekek további kihívásokkal szembesülnek, néha súlyosabbakkal, mint amivel halál vagy válás esetén kellene megbirkózniuk. A gyásszal foglalkozó szakirodalom nagy része azt mutatja, hogy azok a gyerekek, akiknek az apja meghalt, jobban járnak, mint azok, akik váláson mennek keresztül, ami pedig a bebörtönzést illeti, sok a megbélyegzés és a stressz a gyerek életében, ha az apja börtönben van, úgyhogy ez az eset a legrosszabb a gyerek szempontjából.

A jó apa

A fentiek alapján tehát ahhoz, hogy valaki jó apa legyen, sok minden kell:

  • Egészséges döntéseket hozni a fogantatás előtt, hogy a gyereknek genetikai szempontból a legjobb esélye legyen az életben.
  • Felkészülni a terhesség során, hogy a gyerekhez való kötődés korán elkezdődjön.
  • Megtanulni játszani a csecsemővel, még akkor is, ha nem fog emlékezni rá.
  • Minőségi időt tölteni a kisgyerekkel, és aktívan részt venni a gondozásban.

De ezek az apaság mechanikus részei. Általánosabb értelemben az említett tanulmányok mind azt hangsúlyozzák, hogy a jó szülői szerepvállalás mennyire fontos – nemcsak a jelenlét és a tanulmányok által javasolt teendők, hanem a gyerekekkel való törődés és a példamutatás is szükséges. Talán a legfontosabb, hogy az apáknak (is) fel kell ismerni, hogy a gyerekek mindig figyelnek, és hogy amit tesznek, az számít. Az, hogy egy apa mennyire jól szülő, befolyásolja a gyerek pszichológiai, kognitív és szociális fejlődését, és befolyásolja az egész életét. Miért? Mert az apák nagyon fontosak és számítanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top