Család

Családon belüli erőszak: a fotós, aki megörökítette, ahogy a férj veri a felségét

Donna Ferrato volt az első olyan fotós, aki le tudta fotózni a családon belüli erőszakot. Évekig harcolt, mire a fotóit nyilvánosságra hozták.

“Fotósként mindig is az volt a célom, hogy megismerjem az embereket. Legalább annyira, amennyire a családtagjaik ismerik őket. Az igazságot akartam tudni róluk, de arra, amit végül az egyik munkám során tapasztaltam, nem voltam felkészülve” – mondja Donna Ferrato fotográfus, akinek a világon elsőként sikerült megörökítenie a családon belüli erőszakot akkor, mikor az éppen történt. 

A Time magazin Red Border Film című sorozatában Donna elárulta, a legelső komoly megbízatását a japán Playboytól kapta, a feladata pedig az volt, hogy olyan gazdag és sikeres házaspárok életét mutassa be, akik gyakran járnak swingerklubokba. A fiatal fotós ekkor ismerkedett meg az amerikai–svéd házaspárral, Elisabethtel és Bengttel.

Rengeteg időt töltött velük, sokszor egész heteket is, a házaspár ugyanis otthonában is rendszeresen rendezett swinger-összejöveteleket. Donna azt mondja, akkoriban ez természetes volt, ahogy a kokainozás is, amiről a rendőrök is tudtak, mégse tettek semmit. Eleinte még élvezte is ezt a fajta szabadságot, később azonban kiábrándult, és arra tette fel az életét, hogy megmutassa a családon belüli erőszak sokféle arcát.

 

Mindezt egy 1982-ben készült képsorozatnak köszönhetően, amikor a világon elsőként örökítette meg, ahogy a férj brutálisan bántalmazza a feleségét. Mint elmondta, akkor már több napja vendégeskedett Elisabeth és Bengt otthonában: az asszony hívta a fotóst, mert aggódott férjéért, úgy vélte, a túlzott kokainhasználat miatt kiszámíthatatlan és agresszív lett.

Donna azt a pillanatot örökítette meg, mikor az asszony eldugta a kábítószert, feldühödött férje pedig ütni kezdte miatta. A fotós elárulta, a szakma elismeréssel fogadta a nyers képeket, ennek ellenére évekig nem tudta elérni, hogy megjelentessék őket. Végül ezért született meg a Living with the Enemy (Együtt élni az ellenséggel) című könyve. 

Olvass még többet a témában az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top