Család

6 dolog, amit csak akkor értesz, ha sokkal idősebb testvéred van

Sokunknak van idősebb testvére, akivel gyerekkorunkban hadban álltunk. Mindig az ő levetett ruháit kellett hordani, egy suliba jártunk, alig kettővel alattuk, és úgy egyáltalán, idegesített a jelenléte. De minden viszály ellenére a testvérünk egyben a legnagyobb szövetségesünk. Ha pedig kifejezetten nagy korkülönbség van köztünk, akkor egy sereg előnnyel jár, hogy a kis testvére lehetünk.

1. Olyan dalokat ismersz, amelyekről a kortársaidnak fogalma sincs

Ha van 10 év különbség közted és a testvéred között, akkor szinte biztos, hogy míg az osztálytársaid az aktuális Justin Bieberért rajonganak, addig te otthon olyan dalokkal is megismerkedsz a testvéred jóvoltából, amelyek már szinte retrónak számítanak. Az én gyerekeimnél például a 12 éves lányom Siát hallgat, ami majd a most másfél éves kislányom kamaszkorában már nyilván legenda lesz, és nem a tinik nagy kedvence.

2. Van egy házi tanítód

Korrepetitorra nem kell a szüleidnek költenie, mert mindig kéznél van a nagy testvér, aki már rég túl van az általános iskolán és kisujjból tud segíteni neked. Neki még nincs annyira távol az a tananyag, ami esetleg már kifog a szülőkön, úgyhogy gond nélkül képes támogatni a tanulmányaidat.

3. Gördülékenyebben ismerkedsz az idősebb korosztállyal

Könnyebben eligazodsz a különböző korú emberek között, simábban tudsz kapcsolatokat létesíteni, mert megszoktad kiskorod óta, hogy a testvéred barátaival haverkodj. Észrevétlenül megtanulod, hogyan reagálnak, hogyan veszed le őket a lábukról, amivel egy egész életre szóló tapasztalatot szerzel kapcsolatépítésből.

6 dolog, amit csak akkor értesz, ha sokkal idősebb testvéred van

4. Olyan, mintha még egy szülőd lenne

Egy tizen-egynéhány évvel idősebb testvér már olyan, mintha egy harmadik szülő lenne a családban. Nem azért, mert a szülők lepasszolják neki a picit folyton, hanem mert zsigerből jön belőle, hogy vigyázzon rá, megtanítsa az élet nagy dolgaira és őrangyal legyen. Határozottan látom ezt az ösztönös anyáskodást én is a saját nagy lányomon a kicsivel szemben, ahogy a kicsin is észre lehet venni, hogy a szülők után az első helyen a legnagyobb testvér áll nála.

5. Hasznos tanácsokat kapsz tőle a randizásról

Mondhatjuk úgy is, hogy a nagy testvéred az ingyenes életmódtanácsadód. Már túl van az első, kamaszkori szerelmeken, a tapasztalataival segít neked még abban is, hogyan vergődj ki a szerelmi csalódásokból. Te pedig végignézted a korai párkapcsolati botladozásait, amiből remek emberismeretre tettél szert, ami miatt valószínűleg jobban is választasz párt magadnak.

6. Mindig van melletted egy példakép, akire felnézhetsz

A nagy testvér mindig a legjobb inspiráció a kicsi számára. Néha persze utálod, hogy hozzá hasonlítanak, főleg iskolás korotokban, de mélyen, belül olyan szeretnél lenni, mint ő. Nem is tudod, mihez kezdenél nélküle, hiszen te leszel neki mindig a legkisebb, babusgatni való testvér, akire vigyázni kell.

Olvass többet a testvérekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top