Család

Milyen különórára járjon a gyerek?

Különórára kizárólag akkor érdemes beíratni a csemeténket, ha sikerült olyan tevékenységet találnunk a számára, amelyet szívesen és örömmel végez. Épp emiatt persze könnyen előfordulhat, hogy jó néhány dologba belekóstoltok majd, mire megtaláljátok az ínyére való suli utáni elfoglaltságot. Lássuk, milyen főbb területek közül választhatsz.

Az iskolai okosítás mellett egy gyermeknek az egészséges fejlődéshez szüksége van más impulzusokra is: ilyen például a zene és a sport, amit minden szülő figyelmébe ajánlunk, amikor különórára szeretné íratni a csemetét. Erőszakkal persze nem érdemes kényszeríteni, mert ezeknek a különóráknak csak akkor van hasznuk, ha a gyermek élvezi is

Milyen különórára járjon a gyerek?

1. Sport

Úszás
Nemtől és kortól függetlenül végezhető. Az egyik legelőnyösebb mozgásforma, kitűnő gerincferdülés vagy egyéb gerincdeformitások korrigálására, erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet, és egyenletesen erősíti a törzs izomzatát, amely kisiskolás gyermekeknél az egyik elsődleges szempont a megfelelő mozgásforma kiválasztásakor. Ráadásul itthon rendkívül könnyen űzhető, jó infrastruktúrával rendelkező sportág, mivel szinte nincs olyan hazai nagyváros, amelyben ne lenne legalább egy uszoda. 5-6 éves kortól már beírathatod gyermeked úszásoktatásra. A biztonságos úszás egyébként az erőnlétet kitűnően fejlesztő vízi sportoknál is alapkövetelmény.

Kerékpározás
Jól fejleszti az erőnlétet, az egyensúlyérzéket, ráadásul teljes mértékben szabadtéri sport, ami mindig plusz pont egy iskolapadban ülő kisgyerek esetében.

Labdajátékok
Különösen a kosárlabda és a kézilabda növeli az erőnlétet, javítja a koordinációs és koncentráló képességet. A csapatjátékok segítik a gyermek problémamegoldó képességét, és megkönnyítik a közösségbe illeszkedést. 10 éves kor elérése után ajánlott.

Milyen különórára járjon a gyerek?

Lovaglás
Joggal népszerű és felkapott sporttevékenység manapság. Nem is méltánytalanul: javítja a tartási hibákat, erősíti a has, a hát és a láb izomzatát. A természet és az állatok közelsége pedig nem csupán testi, de lelki egészségükre is pozitív hatással van. Egyetlen “hibája”, hogy sajnos a kifejezetten költséges hobbik közé tartozik.

Küzdősportok
Növeli a fizikai erőnlétet, önfegyelemre tanít, magabiztossá tesz. Segítségével felgyorsul a gyermek reakcióideje, és jobban tud koncentrálni, fókuszálni, aminek az iskolában is nagy hasznát veszi. 6-8 éves korától járathatod valamilyen küzdősportra. Fontos azonban tudnod, hogy ez a mozgástípus nem mindenkinek megfelelő, nagyban személyiségfüggő. Csak akkor írasd be a csemetéd, ha ő maga is szeretné.

2. Zene

A zenetanulás jótékony hatással van az idegrendszerre, fejleszti az agyműködést, a két agyfélteke közti információáramlást. Az úgynevezett “kétkezes” hangszerek élen járnak a fejlesztésben, de természetesen bármilyen hangszeren is játszik a gyermek, csak a javára válhat.

Milyen különórára járjon a gyerek?

3. Tánc

Bár művészeti ág, természetesen egyfajta sporttevékenységnek is tekinthető. Különösen a lányok választják szívesen a testmozgásnak ezt a  formáját, pedig a fiúkra éppoly jótékony hatással van. Szép tartást, kecses mozgást kölcsönöz, segíti a nemek közti interakciót. A klasszikus társas táncok mindegyike (talán a meglehetősen erotikus, tüzes tangó kivételével) elérhető a gyermekek számára is. A balett pedig igazi örökzöld, soha nem megy ki a divatból. Nem beszélve a ma már egyre népszerűbb kevert műfajokról, mint például a jazzbalett, ami annyira felkapott manapság, hogy szinte a legeldugottabb kisvárosban is rábukkanhatsz. A tánc egyik nagy előnye, hogy a kis társulat jellemzően rendszeresen fellép városi és iskolai rendezvényeken, így nemcsak a mozgáskultúrája fejlődik kislányodnak, de nő önbizalma is.

Milyen különórára járjon a gyerek?

Hasznos cikkek iskolakezdéshez az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top