Család

A legújabb “gyermekbetegség”: az iskolai stressz

Az talán egy szülő számára sem újdonság, hogy a gyerekek félelemmel, szorongással, feszengve élik meg a felelést, a dolgozatokat, házi feladatot. És akkor a gyerekek egymás közti kapcsolatainak hullámzásáról még nem is beszéltünk, pedig ez sokszor még egy rossz jegynél is felkavaróbb érzelmileg a nebulók számára.

Mondhatnánk, hogy nincs új a nap alatt, mi, szülők, sőt a mi szüleink is így éreztek anno. Ez azonban nem teljesen igaz. A mai gyerekekre nehezedő nyomás ugyanis többszöröse a korábbi generációk által tapasztaltaknak. Lássuk, miből veheted észre, hogy túlterhelt a gyermeked, és hogyan segíthetsz neki a stresszoldásban.

A legújabb

Árulkodó tünetek

A német DAK Egészségbiztosító felmérése szerint a mai iskoláskorú gyermekek csaknem fele abnormális stressznek van kitéve az iskolában. Ijesztő adat, hogy némelyikük olyan fiziológiás tüneteket produkál a rá nehezedő nyomás alatt, amely a menedzserként dolgozó felnőttekre jellemző. Hogyan veheted észre, hogy a te a gyermekeden is túl nagy a teljesítmény- és megfelelési kényszer? Ezekre a tünetekre figyelj:

 

  • tenyér fokozott izzadása
  • fejfájás
  • ingerültség
  • lehangoltság, rossz közérzet
  • ismeretlen eredetű hasfájás
  • viselkedésében beálló hirtelen változás: félénk és visszahúzódó lesz vagy épp ellenkezőleg, konfliktushelyzetekben ingerülten, agresszíven reagál

Az otthon melege

A nyugodt, harmonikus, támogató családi háttér elengedhetetlen a gyermekek kiegyensúlyozott érzelmi fejlődéséhez. Az iskolai kudarcok megélése, feldolgozása is sokkal könnyebb, ha a diák tudja, otthon szerető, elfogadó közeg várja. Teremts alkalmat arra, hogy nyugodtan elbeszélgethessetek. Még akkor is, ha látszólag épp ez az, amit a legkevésbé szeretne. Egy közös főzés, családi vacsora nem csupán meghitt program, de jó lehetőség is arra, hogy fény derüljön a gyermekünket nyomasztó problémákra. 

A legújabb

Koncentrálj a megoldásra!

Ha gyermeked rosszul teljesít, netán bukásra áll valamelyik tantárgyból, magatartása miatt rossz jegyet, figyelmeztetést kap, úgy tűnhet, hogy mindez azért történik, mert nem érdekli kellőképpen. Valójában azonban az esetek többségében nagyon is érzékenyen érinti, és a dacos, nemtörődöm hozzáállás csak felvett szerep, amellyel a fájó kudarcélményt igyekezik leplezni.  Ezért is nagyon fontos, különösen a lázadó kiskamaszkorban lévő gyermekes szülők esetében, hogy a szülők ne magára a problémára koncentráljanak, folyamatosan a gyerek orra alá dörgölve azt, hanem a megoldásra. Nagyobb odafigyeléssel, korrepetálással, a lecke kikérdezésével átsegítheted a problémán, és megtaníthatod, hogy a későbbiekben hogyan kezelje és dolgozza fel a kudarcélményeket. Ha a megtaláljuk a megoldást a problémára és kievickélünk a bajból, a feszültség is elszáll, amit okozott. 

Ne terheld túl!

Sok szülő esik abba a hibába, hogy rengeteg különórára, fakultációra, edzésre járatja gyermekét. Természetesen ezek jó és hasznos elfoglaltságok, az így szerzett tudás pedig megalapozhatja jövőjét. Fontos azonban szem előtt tartanod, hogy ezek mind-mind teljesítendő feladatok is egyben a számára. Hagyj időt neki a kikapcsolódásra, a lazításra, ha úgy tetszik a (látszólagos) semmittevésre, mert ilyenkor regenerálódik, pihen az idegrendszere, ami által jobban veszi majd az akadályokat.           

Új élmények, kalandok

Fontos, hogy a gyermek időről időre megtapasztalja a “van élet az iskolán túl” élményét. Ahogy mi, felnőttek, úgy a gyermekek is érezhetik úgy, hogy napjaik a föléjük tornyosuló feladatok mókuskerekében telnek. Törekedj arra, hogy rendszeresen érjék új élmények, tapasztalatok, amikből töltekezhet. Segítsd abban is, hogy olyan hobbit találjon, amiben örömét leli, és ha megtalálta, támogasd benne még akkor is, ha szerinted “nincs sok értelme ilyesmivel foglalkozni”. 

Hasznos cikkek iskolakezdéshez az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top