Család

Kártérítésre kötelezték a Waldorf-iskolát, mert nem vette föl a leszbikus pár gyermekét

350 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság a Kispesti Waldorf Iskolát, mert egy 13 éves fiú felvételét azért utasították vissza, mert édesanyja egy másik nővel él élettársi kapcsolatban.

Jogerősen 350 ezer forint nem vagyoni kártérítés és kamatainak megtérítésére kötelezte a Fővárosi Törvényszék a Kispesti Waldorf Iskolát, amiért 2013-ban nem vették fel egy leszbikus anyuka gyermekét.

Az ügy 2013 nyarán indult, amikor a leszbikus édesanya döntött, 13 éves fiúnak másik iskolát keres. A Waldorf-iskolával már megállapodtak, majd az intézmény váratlanul visszakozott, amikor az anyuka jelezte, a gyermeket azonos nemű bejegyzett élettársával közösen nevelik. A beszélgetést folytató tanárnő e-mailben közölte: “családi állapotuk” miatt a gyermeket mégsem tudja az osztályba felvenni. Az ügyben az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2014-ben már a család javára döntött, és 50 ezer forintra bírságolta az iskolát. A megalázóan alacsony összegű bírság után az anyuka úgy döntött: kártérítést is követel az iskolától. Az esetet követően egyébként a leszbikus anyát a munkahelyéről is kirúgták ugyanezzel az indokkal.

A Fővárosi Törvényszék az Egyenlő Bánásmód Hatóság helyzetértékelését elfogadta, és kimondta, “az eltérő tulajdonsággal rendelkező diákok nem szenvedhetnek hátrányt azáltal, hogy az oktatási intézmény, avagy annak osztálytanítója nem képes, vagy nem akar az ő személyes igényeikre figyelemmel lenni és az osztályközösségbe való beilleszkedésüket elősegíteni”.

A bíróság az anyának 350 ezer forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg, és kötelezte a Waldorf-iskolát a kamatok és a perköltség megtérítésére is.

A Magyar Waldorf  Szövetség elfogadta a Kispesti Waldorf Iskolával kapcsolatban hozott, hátrányos megkülönböztetést megállapító határozatot. A történtekre utalva hangsúlyozták, egyedi esetről van szó. “Az egyenlő bánásmód elve, az esélyegyenlőség megteremtése, a másság elfogadása kiemelt elemként jelenik meg a Waldorf-pedagógiában a mindennapokban éppúgy, mint a kifejezetten ezt célzó tevékenységek során.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top