Család

Ezért Svédországban a legjobb gyereket nevelni

Svédországban a legjobbak a szülői szabadság feltételei, de ott élők miatt nem csak ezért éri meg északon nevelni a gyereket.

Egy amerikai felmérés azt kutatta, melyik országban a legjobb szülőnek lenni, és egyértelműen Svédország került ki győztesként. Ez pedig egyáltalán nem meglepő – Svédország híres arról, hogy sok más országban élő szülő számára elképzelhetetlenül kedvező feltételeket biztosít a szülői szabadság terén. Svédországban a friss szülők összesen 480 nap szabadnapot kapnak születendő gyermekeik után, melyeket úgy tölthetnek otthon, hogy korábbi fizetésük 80%-a jár nekik.

Ezért Svédországban a legjobb gyereket nevelni

Ezt az időszakot úgy osztják el, ahogyan csak akarják, bár az egyik szülő köteles legalább 90 napot felhasználni belőle. Sőt, ezek a napok olyannyira szabadon felhasználhatóak, hogy egészen a gyermek 8 éves koráig kivehetünk belőlük. Ez azért szuper, mert így később, akár az iskola időszaka alatt is lehetőségünk nyílik hosszabb vakációkra, közös programokra a gyerekkel.

És ez tényleg csak a hab a tortán. Svédország egyébként is minden sejtjében gyerekbarát: annak már egyébként sem kellene csodaszámba mennie, hogy minden múzeumban van külön jól felszerelt babaszoba, de a svédeknél amúgy is sok a gyerekprogram, a kicsiknek és szülőknek szóló színházi előadások, filmvetítések.

A svéd állam a bölcsit is támogatja, ami minden gyereknek jár, így a rászorulók gyerekei is bekerülhetnek azokba az intézményekbe, amik előkészítik a gyerekeket az iskolára egy rakás foglalkozással és személyre szabott figyelemmel.

Ja, és mondanunk sem kell, hogy az étkeztetés is kiváló, organikus alapanyagokból történik… de ezt már tényleg csak szívfájdítás itt, Kelet-Európában hallgatni.

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top