Aktuális

Svédország nőknek is kötelezővé tenné a katonaságot

Egy évtizede szüntették meg a svéd sorkatonaságot, most visszaállíthatják, de nemcsak a férfiaknak. Azért lazább lesz a rendszer.

2019-től újra bevezetné a sorkatonaságot Svédország, de a férfiak mellett a nőknek is kötelezővé tennék – írja az Index a svéd sajtóra hivatkozva.

A tervezetről eddig azt lehet tudni, hogy a korábbi rendszer egy lazább verzióját hozná vissza, mivel minden évben csak néhány ezer embernek kellene bevonulnia a seregbe. A tervek alapján minden 17. életévét betöltött svédnek ki kellene töltenie egy kérdőívet, annak alapján egy év múlva választanák ki azokat, akiket behívnak sorkatonának.

A törvényjavaslatot előkészítő Annika Nordgren Christensen, a svéd parlament védelmi bizottságának volt tagja szerint a céljuk, hogy olyan rendszert hozzanak létre, ami az állampolgárok szabad választásán alapul, és mint amilyen Norvégiában és Dániában működik – írja az Index.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top