Család

Ha lázas, vagy ha csupa takony, ne engedjük iskolába a gyereket!

Dübörög a betegségszezon, tombol az influenzajárvány. Egyszer mínusz 10 van, másnap plusz 10, ilyenkor még a szokásosnál is könnyebb benyalni egy jó kis vírust vagy egy náthát. Mégis vannak szülők, akik elengedik iskolába a beteg gyereket is, ha úgy látják, nem olyan nagy a baj. Pedig ez a helyzet mindenkinek rossz.

Dr. Varga Károly gyerekorvos praxisában szinte az összes gyerek kisebb-nagyobb betegségekkel küzd októbertől áprilisig. És rengetegszer hallja az anyukáktól, hogy féltik az állásukat, ezért nehezen mernek táppénzre menni. Ennek ellenére nem enged a minimumból: két láztalan napnak el kell telnie, és csak utána lehet oviba vagy suliba vinni a csemetét.

Az a helyzet, hogy a legjobb az lenne, ha a bölcsisek október és április között nem is mennének közösségbe, mert a csoportban tuti mindig van egy gyerek, aki beteg, köhög és összefertőzi a többieket. Persze tudom, hogy ez a legtöbb családban nem megvalósítható, de aki teheti, gondolkodjon el rajta. Az óvoda már nehezebb dió, mert addigra a gyereknek szüksége és igénye is van a többiek társaságára, viszont az összes gyereket meg kell óvni a fertőzésektől, ezért beteg gyereket semmiképp ne vigyünk be a többi közé. Egyértelműbben: ha lóg a takony az orrából, de nincs láza, akkor is maradjon otthon, és a köhögés sem tesz jót a többieknek. Lázcsillapítóval pedig még véletlenül se vigye senki közösségbe a gyerekét, mert az mindenkinek rossz és veszélyes, főképp a lázas gyereknek. Sajnos erre is láttam már példát.

Ha lázas vagy ha csupa takony, ne engedjük iskolába a gyereket!

Dr. Varga Károly – fotó: Révai Sára

Sokszor hallom az anyukáktól, hogy »ha a még egyszer táppénzre megyek, akkor kirúgnak«, és ez nagyon nyomasztó mindenkinek.

Van egy családom, ahol három gyerek van: egy 4 éves, egy 8 éves és egy féléves, ott mindig beteg egy közülük, és otthon összefertőzi a többieket. Mindig azt szoktam mondani, hogy ezeken a kisebb betegségeken jobb átesni kiskorban, van egy ilyen »beteges« időszaka az összes gyereknek, de ez megerősíti az immunrendszerét. Ha mázlija van, akkor nincsenek szövődmények, és nem lesz belőle tüdőgyulladás vagy középfülgyulladás, sajnos ilyen is megtörténhet, akkor viszont kell az antibiotikum. A kiadott orvosi igazoláson az szokott állni, hogy egészséges, közösségbe mehet, ez nagyon fontos, mert ez valamiféle garanciát jelent arra, hogy tényleg nem fertőz már, nem veszélyes a többi gyerekre. És a magánintézményekbe sem szabad bevenni a beteg gyereket, mert mindenkit összefertőz, ezt ne felejtsék el a kedves szülők még akkor sem, ha ezért a szolgáltatásért egyébként sok pénzt fizetnek. És ami még nagyon fontos: levegő, levegő és sok vitamin, akkor könnyebben átvészelik a gyerekek ezt a beteges időszakot!

Nem ismeretlenek Varga doktor tapasztalatai az óvó nénik előtt sem. Sajnos rengetegszer látják, hogy a szülő – mit sem törődve a többi egészséges gyerekkel – betegen is simán beviszi a gyereket az oviba.

Számtalanszor előfordul, hogy az oviba beteg gyereket hoznak, hiába kérjük, hogy ne jöjjön közösségbe az, aki nem egészséges. Egyrészt értem a szülőket, mert sok munkahelyen nem szeretik, ha az anyuka betegállományba megy, de ezt akkor is meg kell oldani, mert itt mindenkit összefertőz pillanatok alatt a beteg kisgyerek. Ráadásul egy lázas, beteg gyerek nyűgös, elesett, az anyját igényli, ilyenkor mindig arra kérem a szülőket, hogy siessenek a gyerekért, mert a többi mellett nehéz annyit foglalkoznom a kis beteggel, amennyire igénye lenne. Azt viszont felháborítónak tartom, amikor a lázas gyereket elviszi haza az anyuka, majd másnap reggel ugyanúgy hozza, mintha mi sem történt volna. Ebből már volt többször is konfliktusom, mert én nem veszem be az ilyen gyereket. Kerek perec megmondtam az anyukának, hogy vigye haza a gyereket és ápolja, ha pedig újra egészséges, akkor hozza be a közösségbe, legalább két láztalan nap után. És ez az anyuka, akiről beszélek pont gyeses, vagyis otthon van a kisebbik gyerekkel, csak nem akar kettővel birkózni egész nap. Ezt külön felháborítónak tartom, de ez már nem tartozik rám.

Ha lázas vagy ha csupa takony, ne engedjük iskolába a gyereket!

 

Mindenesetre elég gyorsan megtanulják a szülők, hogy az én csoportomba mit lehet és mit nem: szigorú vagyok, mert 30 év tapasztalata megtanított arra, hogy igenis szólni kell a szülőknek, ha valamivel nem értek egyet. Én mindennap kétszer levegőre viszem a gyerekeket, de egyszer biztosan. Nem vagyok lusta felöltöztetni őket, sokat játszunk és énekelünk, de bizonyos dolgokban nincs mérlegelés: beteg gyereknek otthon van a helye, kényeztetni, ápolni kell, és gyógyultan jöhet újra hozzám az oviba.  Akkor ő sem betegszik meg azonnal és a többieket sem fertőzi össze” – mondta el az NLCafénak Ildikó, aki óvónő.

Oviból vagy bölcsiből hiányozni azonban egészen más, mint az iskolából, mert akkor már jönnek a pótlások, a leckék.

A legtöbb osztályfőnök ilyenkor azt kéri a szülőktől, hogy tartsák otthon a gyereküket, és cserébe kapnak elegendő haladékot arra, hogy pótolják a mulasztást.

Utálom, ha órán folyamatosan orrot fújnak, köhögnek vagy tüsszögnek a gyerekek, mert nem hallom a saját hangomat és az egészségeseket is zavarja a koncentrálásban. Az allergiaszezon is pokoli, sajnálom is őket nagyon, de az nem betegség, szóval allergiás gyerek természetesen járjon suliba, ő nem fertőz. Kifejezetten kérni szoktam a szülőket, hogy tartsák otthon a náthás gyereket is, ha megtehetik, és van, aki vigyázzon rá, mert nem tud figyelni fájós fejjel vagy bedugult orral. A leckét pedig minden nap meg lehet kérdezni, ez azért fontos, mert sok olyan gyerek van, aki izgul, hogy lemarad. Lázas, komoly beteg viszont otthon se tanuljon, inkább kap időt a pótlásra, mert úgy nem lehet és nem is kell tanulni, ha valaki tényleg rosszul van. Én azt látom, hogy minél nagyobb a gyerek, annál könnyebb a szülőnek megoldania az otthonlétet, a kicsiket gyakrabban küldik lázasan is suliba. Tudom, hogy nagy a hajtás, de azt muszáj a munkáltatóknak is belátniuk, hogy a szülőknek néha betegállományba kell menniük a gyerekeikkel. Persze a mi igazgatónk sem szereti, ha betegség miatt hiányzom, de a beteg gyerekek engem is megfertőznek, ha akarom, ha nem. Szóval, mindnyájunk érdekében maradjanak otthon azok, akik nem egészségesek.”

Ha lázas vagy ha csupa takony, ne engedjük iskolába a gyereket!

Kötelező sport és naponta egy óra a szabadban

Az NLCafénak nyilatkozó anyuka azt mondja, hogy az ő gyerekei nem betegesek, és ezt részben annak köszönheti, hogy születésük óta ragaszkodik ahhoz, hogy naponta legalább egy órát a szabadban legyenek, és sportolniuk is kötelező. Vitaminokat nem szednek, viszont naponta egy gyümölcsöt mindig meg kell enni, persze lehet, hogy mindez csak színtiszta mázli…

Azt hiszem, mázlista anyuka vagyok, mert nagyon ritkán betegek a gyerekeim, olyannyira, hogy a hatodikos lányom idén először hiányzott az iskolából betegség miatt. Szegények csak szünidőben és hétvégén betegeskednek. A fiam hányni szokott, ő nem lázas típus, a lányom viszont extrém lázakat is produkál. Nemrégiben hőemelkedéssel hazaküldték a suliból és napokig 40 fok felett volt a hőmérséklete, pedig tele volt lázcsillapítóval, és hűtőfürdőbe is beraktam. Viszont nálam szentírás, hogy csak akkor tekintem gyógyultnak, ha egy nap hőemelkedés és láz nélkül telt el. Utána mehet csak suliba. Szerencsére a munkahelyeimen ez nem okozott sosem gondot, mert itthonról is tudok dolgozni, és a főnökeim is megértették, hogy a beteg gyerekkel törődni kell. A kislányom barátnője viszont azt mondja, hogy az ő anyukája hőemelkedéssel is simán elküldi az iskolába, hogy ne hiányozzon. Ezzel nem értek egyet. 

Egy rutinos anyuka szerintem látja a gyerekén, ha tényleg beteg, a lázas szem is egészen másként néz ki, és ha az örökmozgó gyereked nem kel fel az ágyból, akkor tényleg baj van. Egyébként én beleőrülnék az aggodalomba, ha a tényleg beteg gyerekemet beküldeném az iskolába, talán ezért sem teszem.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top