Család

Békés megyéből támadnak a telefonos csalók

Nem pihennek a telefonos csalók nyáron sem, most Békés megyében szaporodtak el újra a trükkös telefonhívások. A rendőrség éberségre kéri a lakosságot.

Ismét megszaporodtak a telefonos csalások Békés megyében – figyelmeztet közleményében a rendőrség. A beszámolók szerint a csalók általában ismeretlen számról, barátságos, meggyőző hangon jelentkeznek be, legtöbbször valamely mobilszolgáltató, vagy szerencsejáték-szervező cég nevében, és arról értesítik a hívott felet, hogy nagyobb összeget nyertek.

Viszont a nyereményéhez csak akkor juthat hozzá a hívott fél, ha a megjelölt telefonszámokra feltölt egy kódot. Ez a számsor azonban a trükkös csaló telefonkártyájának feltöltését szolgálja. Létezik olyan változata is a csalásnak, amikor a bankkártyaadatokra utaznak a csalók, hogy azokat felhasználva online vásárolhassanak.

A rendőrség tanácsai a trükkös csalók ellen:

  • A hivatalos szerencsejáték–szervező cégek nem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat!
  • Soha ne adja meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adatait (PIN kód, számlaszám, jelszó, bankkártyaadatok)!
  • Amennyiben ilyen hívást kap, kérje el a hívó elérhetőségét, vagy kérjen későbbi visszahívást. Ez idő alatt a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálatán ellenőrizze le a hívás valóságtartalmát
  • Jegyezze fel a hívás időpontját, és tegyen bejelentést a rendőrségen
  • Írja le a hívó által bemondott nevet, az általa használt és a feltöltésre megjelölt telefonszámokat, mert ezzel segíti a rendőrség felderítő munkáját

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top