Család

Megvan a dátum, mikortól lép életbe az új lombikszabályozás

Az új szabályozás értelmében, ha az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam.

A csütörtöki Magyar Közlöny szerint pontosan egy hónap múlva, október 1-jén lép hatályba a rendelet, amely az új lombikprogramot foglalja magában.

A program kibővítése 2-3 milliárd forintos pluszfinanszírozást jelent, de bővítik a kapacitásokat az állami fenntartású kórházakban is, ennek fedezete 5 milliárd forint lesz. Az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra nő, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál a gyógyszert felíró orvosok egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert október elsejétől.

Emellett mind az állami, mind a magánellátást nyújtó intézményeknél bevezetik az eljárásokkal kapcsolatos regisztrációt, így már nemcsak a sikeres beavatkozásokat kell lejelenteni, hanem a lombikeljárás elindulásakor is szükséges lesz a regisztráció. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top