nlc.hu
Család
Az érzelmi megcsalás ugyanolyan, mintha lefeküdnél valakivel

Az érzelmi megcsalás ugyanolyan, mintha lefeküdnél valakivel

Akkor beszélünk érzelmi megcsalásról, amikor egy párkapcsolaton kívüli emberrel alakul ki olyan kötődés, ami erősebb, mint a kapcsolaton belül.

Dr. Margaret Paul pszichológus, párkapcsolati szakértő, a Do I Have To Give Up Me To Be Loved By You? bestseller írója szerint ez az érzelmi kötődés ugyanolyan megcsalás, mintha lefeküdnénk valakivel a párunkon kívül. Az érzelmi hűtlenség nemcsak elveszi az időt és az energiát a párkapcsolattól, de könnyen vezethet fizikai megcsaláshoz és váláshoz is.

Amikor az elsődleges párkapcsolatból hiányzik az érzelmi és fizikai intimitás, a párok gyakran nem szembenéznek a problémáikkal, hanem kívül keresnek egy harmadik felet, akivel betölthetik az űrt. És akit aztán lehet hibáztatni a saját tönkrement kapcsolatukért. Azért csábító ez a megoldás, mert könnyebb olyan emberhez közeledni, akivel nincs közös felelősség, anyagi problémák, gyerek, házimunka. A legmélyebb érzéseinkről könnyedén tudunk beszélni olyannal, akivel nincs konfliktusunk az élet más területein. Nem él velünk, nem ismeri a hibáinkat, azt gondolja csodálatosak vagyunk – persze, hogy rohanunk a karjaiba.

Ha viszont egy ilyen érzelmi megcsalásból igazi párkapcsolat lesz, jó eséllyel ugyanolyan problémákkal találjuk magunkat szembe, mint amik elől menekültünk. A pszichológus szerint ezzel csak vesztegetjük az időnket, és az igazi probléma gyökeréig kellene leásnunk a megoldásért, ahelyett, hogy menekülünk előle.

Részlet a Szakíts, ha bírsz című filmből

A fő probléma, ami érzelmi hűtlenséghez vezet, általában az, hogy eltávolodik egymástól a párkapcsolatban lévő két ember. Dr. Paul leírt pár okot, amiért az érzelmi eltávolodás bekövetkezhet:

  • Valamelyik fél megpróbálja átvenni a hatalmat a másik felett, a harag, hibáztatás és kritizálás eszközeit használva.
  • Valamelyik fél úgy próbálja irányítani a másikat, hogy feladja magát, felelősséget vállal a párja érzéseiért és helyette akar élni.
  • Egyik fél sem vállalja a felelősséget a saját érzéseiért. Nem veszik figyelembe sem a saját, sem a másik érzelmeit, és a másikat teszik felelőssé minden rosszért az életükben.

Így a szerető kapcsolat csatatérré válik, bekövetkezik az érzelmi eltávolodás, és máris megnyílik a kapu a hűtlenség felé. Csakhogy a fenti problémák nem tűnnek el egy következő párkapcsolatban. Lehet, hogy egy ideig boldogság lesz, de aztán újra felmerülhetnek az új párral is ugyanazok a gondok.

A pszichológus azt javasolja, hogy mielőtt felrúgnánk egy kapcsolatot, hogy valaki mással töltsük be a bennünk tátongó űrt és magányt, vizsgáljuk meg alaposan a saját érzéseinket és azt, hogy mit csinálhatnánk másképp, hogy közelebb érezzük magunkat jelenlegi párunkhoz. Egy próbát megér, hátha van még esély.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top