Család

Döntött a Kúria, tényleg be kell zárni a szegregált iskolát Kaposváron

Felmenő rendszerben szűnik meg az intézmény, hogy a gyerekek befejezhessék a tanulmányaikat. A következő tanévben már nem lesz első osztály.

Lezárult a Kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola Pécsi Utcai Tagiskolája szegregációs ügyének felülvizsgálati eljárása. A Kúria hatályában fenntartotta a Pécsi Ítélőtábla döntését. Eszerint az iskola megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és ezért az ítélőtábla megtiltotta, hogy a 2017/2018-as tanévtől kezdődően új első osztályt indítsanak – közölte a Kaposvári Törvényszék.

Az ügy előzménye, hogy 2010-ben, az Esély a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány kereseti kérelme alapján a Somogy Megyei Bíróság és a Pécsi Ítélőtábla jogerős ítéletével megállapította a szegregációt ebben az iskolában. Az alapítvány később ismételt keresetet nyújtott be az ügyben, arra hivatkozva, hogy a jogsértő állapot továbbra is fennállt.

Az ügyben eljáró bíróságok azt is megállapították, hogy az iskolát fenntartó önkormányzat és kormányhivatal annak ellenére nem változtatott a helyzeten, hogy ez jogszabályban előírt kötelezettsége lett volna. Mulasztott az Emberi Erőforrások Minisztériuma is, mert 2013 elejétől nem követett el mindent a roma tanulók jogellenes elkülönítésének megszüntetéséért.

A másodfokú bíróság jogerős döntése szerint a helyzeten kizárólag az iskola bezárásával lehet változtatni. Ennek legkevésbé hátrányos módja – amely az iskola tanulóit nem érinti –, hogy felmenő rendszerben szűnik meg az oktatási intézmény. Így mind az iskola, mind a szülők, mind az iskolát fenntartó szervezetek felkészülhetnek a jogszabályoknak megfelelő jövőbeni helyzetre.

A Kaposvári Törvényszék csütörtöki tájékoztatása szerint a Kúria a Pécsi Ítélőtábla jogerős döntésével szembeni felülvizsgálati kérelmeket nem találta alaposnak, ezért a táblabíróság határozatát hatályában fenntartotta. A Kúria határozatának indokolása szerint az egyenlő bánásmód követelménye és a szabad iskolaválasztás joga tekintetében a bíróság „az alapjogok összemérését” helyesen végezte el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top