Család

Így lehet igazolni a pénteki diáktüntetésen részt vevő gyerek hiányzását

A diákoknak nincs sztrájkjoguk, mivel nem munkavállalók, ám ha a szülő igazolja a hiányzást, a gyereket nem érheti retorzió.

Több ezer diák tüntethet iskola helyett január 19-én a Parlamentnél, a tiltakozással egy modernebb oktatási rendszerért szeretnének kiállni.

A demonstrációt szervező Független Diákparlament vezetője szerint nem lógni akarnak, hanem arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy felesleges magolás helyett hasznosan is el lehet tölteni az időt az iskolában.

Az órákat természetesen megtartják pénteken, akkor is, ha csak egyetlen gyerek ül a teremben – mondta az RTL Klub Híradójának Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Az oktatási ombudsman szerint a diákok pénteki demonstrációja nem sztrájk, mivel nincs sztrájkjoguk, mint a munkavállalóknak.

Aáry-Tamás Lajos szerint ugyanakkor a szülők igazolhatják a hiányzást, és ebben az esetben semmilyen retorzió nem érheti azokat, akik iskola helyett aznap közös fórumokon vagy a Kossuth téri demonstráción vesznek részt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top