Család

Így válhatsz el sárdobálás nélkül

Indulattól túlfűtötten, egy vagy több sikertelen megegyezési kísérlet után sokan könnyelműen perelik be házastársukat. Ez elsőre talán jó ötletnek tűnhet, ám a többség idővel ráébred, hogy a bíróság ítéletet hoz, nem pedig megváltást. Sokan fizikailag is belebetegszenek egy-egy ilyen peres eljárásba. De mi a másik út?

Sokan elmondhatják, hogy életük legszebb napja volt, amikor kimondták a boldogító igent azzal az emberrel, akit választottak. Azonban ahogy az évek telnek, a varázs és a kezdeti lelkesedés sokaknál szépen lassan elmúlik. Jönnek a gyerekek, a mókuskerék, a pénz utáni hajsza és más megpróbáltatások. Igyekszünk helytállni, de sajnos nem mindig járunk sikerrel. Ilyenkor sokan már csak a válásban látják a kiutat.

Egy kapcsolat végének kimondása és az újrakezdés gondolata mindenkire nagy lelki terhet ró. Krízishelyzet ez, amiben sokszor nagyon egyedül érezzük magunkat.

A legrosszabb talán az, hogy azt érezzük, a párunkra többé nem számíthatunk.

Ott állunk lelkileg kimerülve, elkeseredve, és nem tudjuk, hogyan tovább. A borzalmak pedig csak most kezdődnek, hiszen ahelyett, hogy egy biztonságos helyre visszahúzódhatnánk a sebeinket ápolni, végig kell „menedzselnünk” egy válást, egy bonyodalmas és energiaigényes, lelkileg is megterhelő jogi procedúrát. 

Nem egyszerű a képlet, ugyanis a válás során olyan kérdések sorával találjuk magunkat szembe, amit kizárólag házastársunkkal együtt tudunk (tudnánk) megoldani. Ilyenek: a lakáshasználat, a szülői felügyelet, a kapcsolattartás, a gyermektartásdíj. Húsba vágó kérdések, amikről egyenként is nehéz beszélgetni. Ráadásul úgy kell beszélgetnünk róluk, hogy a viszony már közel sem felhőtlen a házastársunkkal, sőt… szinte minden téma vitába fullad. 

Jobb külön – de békésen (Forrás: Profimedia)

Indulattól túlfűtötten, egy vagy több sikertelen megegyezési kísérlet után sokan könnyelműen perelnek be valakit. Ez elsőre talán jó ötletnek tűnhet, ám a többség idővel ráébred, hogy a bíróság ítéletet hoz, nem pedig megváltást. Sokan fizikailag is belebetegszenek egy-egy ilyen peres eljárásba.

Rengeteg válás torkollik évekig tartó, hosszas és keserves pereskedésbe amiatt, hogy sokan képtelenek engedni, és inkább évekig küzdenek csak azért, hogy a másiknak ne legyen igaza” – mondja dr. Farkas Dorottya, a Mediátorpont vezető mediátora, aki szerint a perek nagy része elkerülhető lenne, ha a válás előtt állók tudnák, hogy létezik erre egy másik, békésebb megoldás.

Miért érdemes a mediációt választani egy bírósági eljárással szemben?

 

1. A mediáció önkéntes – így eleve nagyobb a hajlandóság a megegyezésre.

2. A mediáció privát eljárás, a bírósági per alapvetően nyilvános.

3. A közvetítésben ügyfelek vagyunk, nyugodt környezetben. A bíróságon eleve fémdetektoros kapun kell átmenni, a táskánkat átvilágítják.

4. A mediátort magunk választjuk, a bírót az adott bíróság jelöli ki.

5. A mediációs beszélgetés kereteit a felek a mediátorral együtt határozzák meg. A tárgyalás keretei jogszabályokban rögzítettek, a feleknek nincsen beleszólásuk.

6. Mediációnál nincs szükség bizonyítékok benyújtására.

7. Mediációnál a felek maguk hoznak döntést az őket érintő vitás kérdésekben, a bíróságon a bíró hoz ítéletet.

8. A közvetítői eljárás belátható időn belül befejeződhet (akár néhány hét alatt). A per évekig elhúzódhat.

9. A mediáció lényegesen olcsóbb. Nincs ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, szakértői díj, fellebbezési költség, bírság…

10. A mediáció célja, hogy mindkét fél nyertesként távozzon. A bírósági eljárás végén az egyik fél nyer, a másik veszít.

11. Mediáció után a felek a jövőben is képesek lesznek együttműködni, míg egy per után a legtöbbször elmérgesedik a viszony.

Sokszor amiatt sodródunk bele egy évekig tartó bíróság előtti huzavonába, mert nincs elegendő eszközünk vagy információnk” – mondja dr. Farkas Dorottya . „A barátainktól és közeli hozzátartozóinktól gyakran kapjuk azt a tanácsot, hogy mindenképpen keressünk fel egy ügyvédet, és ne engedjük veszni azt, ami nekünk a törvény szerint jár. Ám ezekkel a jó szándékú útmutatásokkal sokszor akaratlanul is borzalmas helyzetbe küldhetjük szeretteinket. Barátként lehet, hogy mi már túl vagyunk egy váláson, és nekünk bevált a pereskedés, de elképzelhető, hogy valaki olyat veszünk rá egy évekig tartó állóháborúra, aki sem anyagilag, sem lelkileg, sem fizikailag nem képes egy ilyen teher folyamatos elviselésére.

Dr. Farkas Dorottya már sok ügyet elsimított – per nélkül (Forrás: NLCafé)

A helyzetet, amiben éppen vagyunk, mi magunk ismerjük a legjobban, így azt is mi érezzük leginkább, mi az, ami megkönnyíti, nem pedig még nehezebbé teszi.

Még akkor sincs veszve minden, ha már régebb óta folyamatban van a per.

Ilyenkor is lerövidíthetjük azzal, ha egy mediátor segítségével sikerül megegyeznünk, és a megállapodásunk jóváhagyásával egyidejűleg kérjük a bíróságtól a per megszüntetését. Még ilyenkor is éveket és százezreket spórolhatunk.

Egy dolgot érdemes azonban magunkban letisztázni, mielőtt bármibe is belevágunk” – tanácsolja a szakember. „Mi az, amit szeretnénk a válás után? Mi a valódi célunk? Amennyiben a jövőben mondjuk a közös gyermekeink miatt még hosszú éveken át kell együttműködnünk a volt párunkkal, akkor érdemes a válás előtt átgondolni, hogy biztosan megéri-e beperelni a másikat bármely, a gyermeket érintő témakörben csak azért, mert jelenleg nem értünk egyet.”

A mediátor szerint nem szabadna kiengednünk kezünkből a döntés lehetőségét. Ahelyett, hogy energiáinkat ellenségeskedésbe fektetnénk, jobban járunk, ha a megegyezésre koncentrálunk – igen, a közös megegyezésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top