Család

Nőknek hirdetett állást a szaúdi kormány, 107 ezren jelentkeztek

Meghirdetett 140 munkahelyet a szaúd-arábiai kormány, ám ami ez után következett, arra ők sem számítottak: 107 ezer nő jelentkezett az állásokra. Vissza is vonták a pályázatokat.

Január 18-án 140 állást hirdetett meg a szaúd-arábiai kormány, az útlevélvizsgálói pozíciókra kifejezetten nőket kerestek, akik 25-35 év közöttiek, középiskolai végzettséggel. A sikerrel pályázók az arab ország határain teljesítettek volna szolgálatot.

A 140 állásra 107 ezer nő jelentkezett, ami annyira meglepte a kormányt, hogy vissza is vonta az álláshirdetéseket. Az esetről beszámoló helyi sajtó szerint az országban a nők harmada munkanélküli, így érthető, hogy minden munkalehetőség érdekli őket. Az elmúlt években lazulni látszik a nemi szegregáció, ami eddig gátja volt a szaúdi nők munkavállalásának.

Szaúd-Arábiában kisebb társadalmi átalakulás zajlik, amit a közel ezerszeres túljelentkezésen túl az is jelez, hogy 30 év után újra kinyitnak a mozik, a nők is járhatnak focimeccsre, és autót is vezethetnek.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top