Család

Új élőhelyen találtak keresztes viperákat

Bár az elmúlt évtizedekben a magyarországi keresztes viperák száma drasztikusan lecsökkent, most mégis egy új populációt fedeztek fel kutatók Somogy megyében.

A Magyar Madártani Egyesület hüllő szakosztálya és a Dráva Szövetség a Baláta-tó és Kaszó környékén valamint Boronkán vizsgálta a hazai keresztes viperák populációit. A keresztes viperák ma már csak három helyen, a Zempléni hegységben, a Szatmár hegyháton és Somogyban fordulnak elő.

A keresztes viperák főleg a vizes, lápos élőhelyeket kedvelik, az erdőszéli bokorsávokban, a farakásokon vagy a tavak gátjain gyakran napoznak. Az átlagosan fél méter hosszú kígyó alapszíne igen változatos fehéres, ezüst vagy világosszürke, de rézszínű vagy fekete is lehet. A fején látható X alakú vagy ahhoz hasonló minta, illetve a szemétől a nyakáig futó sötét csík a jellegzetessége – mondta a keresztes viperákról a Sonline-nak Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke.

Toldi elárulta, hogy idén is több példányt fogtak be és jelöltek meg: kilencet Kaszóban, a Baláta-tó környékén és egyet Boronkán, egy új élőhelyen.

Megnyugtatásként Toldi Miklós azt is elmondta, hogy mivel a keresztes vipera rejtőzködő életmódot folytat, csak ritkán találkozhat vele a turista. Szerinte nem kell félni a viperától, mert ha nem háborgatjuk, ő sem bánt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top