Család

Hét évet kapott az apa, aki úgy megrázta két hónapos kisfiát, hogy az belehalt

Korábban a kislányának is maradandó károsodást okozott. Az ítélet nem jogerős.

Hét év börtönbüntetésre és nyolc év közügyektől eltiltásra ítélte első fokon az Egri Törvényszék hétfőn azt a férfit, aki 2016 júniusában olyan súlyosan bántalmazta két hónapos csecsemőjét, hogy az meghalt.

A vádlottnak és élettársának 2016 márciusában született meg a szóban forgó, második gyermeke. Két évvel ezelőtt, június elsején a vádlott, élettársa és a kisfiuk egy ágyban, egymás mellett aludtak, amikor a gyerek felsírt. Erre csak az apa ébredt fel, aki felkelt, és tápszert készített a fiának. A baba azonban nem evett belőle, csak sírt tovább. Az apa ekkor megpróbálta megnyugtatni a gyereket, de amikor ez nem sikerült, egyre ingerültebb lett.

Végül dühében nagy erővel megrázta a kisbabát, és véletlenül beleverte a fejét az egyik bútorba. Ezután elaltatta a halkan sírdogáló gyereket, majd visszafeküdt aludni. Hajnali három óra körül a gyerek rosszul lett, ezért négy órakor a szülők elvitték őt az orvosi ügyeletre – ott azonban már csak a halál tényét tudták megállapítani.

Az ítélet megállapításakor a bíróság figyelembe vette, hogy a férfinak volt egy korábbi gyerekbántalmazási ügye is: első gyermeke, egy kislány születése után is nehezen viselte a gyakori sírást, ezért lobbanékony, ingerlékeny természetű volt ebben az időszakban. A kislányt három hónapos korában, 2015 márciusában, majd május végén is ismeretlen eredetű koponyaűri vérzéssel szállították kórházba.

A kislány júniusban került haza a kórházból a szülőkhöz. Nem sokkal később, június 12-én a férfi úgy próbálta megnyugtatni a gyereket, hogy felemelte őt, a kislány feje azonban az apa gondatlansága miatt közepes erővel nekiütődött valaminek, ami miatt a kislány az intenzív osztályra került koponyatöréssel. Sérülése maradandó fogyatékosságot okozott. A gyámhatóság az eset után a kislányt először hivatásos nevelőszülőknél, majd a nagymamánál helyezte el.

A férfit gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétsége és halált okozó testi sértés bűntette miatt ítélték el, nem jogerősen. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be. A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top