Család

Húsz éve nem fogadtak annyi gyereket örökbe Magyarországon, mint tavaly

2014-ben változtattak az örökbefogadási szabályokon, azóta folyamatos a növekedés.

Évtizedek óta nem fogadtak örökbe annyi gyereket Magyarországon, mint tavaly – derült ki a KSH adataiból, amelyeket a 444.hu összegzett cikkében. A növekedés valószínűleg annak köszönhető, hogy az állam 2014-ben változtatott az örökbefogadási szabályokon, gyorsítva az eljárásokat.

A KSH adatai szerint jelenleg 21 ezer olyan gyerek van Magyarországon, akinek valamilyen okból nincs családja, ezért gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél él. Az állam célja az, hogy ezek a gyerekek minél hamarabb találjanak maguknak egy örökbe fogadó családot.

Közülük 1972 gyerek volt örökbe adható, a többiek státusza vagy még rendezetlen volt, vagy még mindig igényt tartottak rájuk a vér szerinti szülők. Erre az 1972 gyerekre tavaly 2753 házaspár vagy egyedülálló szülő jutott, akik megfeleltek a gyermekvédelmi vizsgálatokon, vagyis alkalmasnak találták őket a gyermekvállalásra.

Tavaly 1025 gyermeket fogadtak örökbe, ez a szám pedig magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor. 2014-ben, az örökbefogadási procedúrák felgyorsítása előtt ez a szám például 784 volt. Azóta folyamatosan nőtt az örökbefogadások száma.

A KSH szerint a legtöbb gyereket Budapesten adják örökbe, ezután Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye következik. Az adatok szerint minden második örökbe adott gyermek a fővárosból vagy ebből a három megyéből származott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top