Család

Ezért nem szabad kendővel letakarni a babakocsit még a legnagyobb hőségben sem

Egy szülőpáros videóban mutatta meg, miért tilos a babakocsit bármilyen pléddel vagy kendővel betakarni.

Bár az interneten nagyon terjed a veszélyes szokás, a JK és Charlie névre hallgató házaspár a YouTube-ra feltöltött videójában bebizonyította, miért nem szabad alkalmazni. Bár pont azért tesszük rá a babakocsira a kendőt, hogy megvédjük gyerekünket az erős napsugárzástól, ezzel az ellenkezőjét érjük el. Igaz, hogy napfény nem éri, de a meleg levegő így bennreked, és gyorsabban, illetve magasabbra is emeli meg a babakocsi belsejében a hőmérsékletet, ezzel veszélyeztetve az ott fekvő baba életét. 

A videós kísérletben a szülők megmérték, hogy a letakart babakocsiban 30 fokról 35-re emelkedett a hőmérséklet mindössze 7 perc alatt. El lehet képzelni, mi történne, ha tovább marad rajta a kendő.

Dr. Wendy Sue Swanson gyermekorvos szerint, ha letakarjuk a babakocsit, az üvegházhatást vált ki, amelynek következtében hőgutát kaphat a bent fekvő baba, de akár meg is halhat. Dr. Sarah Adams, az ohiói Akron Gyermekkórház orvosa egyetértett, hozzátéve, hogy nagy probléma az is, hogy a szülők ilyenkor nem látják a gyereküket, így nem tudják megfigyelni a légzését sem. Az orvosok szerint inkább toljuk árnyékba a kocsit, tegyünk fölé egy napernyőt, vagy a legforróbb napokon ne vigyük ki a kicsit a levegőre, de ha mégis, 10-15 percenként ellenőrizzük, hogy jól van-e.

„Ha az arca kipirult, ha izzad vagy túl meleg a bőre, esetleg szaporán veszi a levegőt, akkor túlságosan is melege van, ilyenkor azonnal vigyük be a lakásba” – figyelmeztet dr. Swanson.

Cafemom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top