Család

Nem akarnak a tűzoltók havi 160 ezres fizetésért még többet túlórázni

Sokkal többet kell dolgozniuk egy hónapban, mint más munkavállalóknak, mégis kevesebbet keresnek, mint a magyarországi átlag.

A tűzoltók többsége nem szeretne túlórázni, hiszen a vonulós tűzoltók kötelező alapmunkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. Első körben az így keletkező túlórákat kellene pénzben kifizetni vagy szolgálati időben elismerve munkaviszonyba beszámítani – közölte az Egységes Tűzoltó Szakszervezet.

Mint írják, jelenleg egy tűzoltó, aki 10 évnél kevesebb szolgálati viszonnyal rendelkezik, nagyságrendileg 160 ezer forint nettót keres, ami jóval a magyarországi átlagkereset alatt van.

Szerintük európai szintű bérekkel, megfelelő juttatásokkal és kedvező cafeteriával újra vonzóvá kellene tenni a tűzoltó pályát. Ez megoldást jelentene az állomány megtartásához és az új belépők számának növeléséhez.

A szakszervezet szerint további gond, hogy a tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelményeknek nem lehet megfelelni 65 éves korig. A folyamatosan fennálló túlórák megváltásának lehetőségeként át kellene gondolni a korkedvezményes nyugdíj bevezetését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top