Aktuális

Sorra hagyják el a pályát a tűzoltók

Főleg a tapasztalt szakemberek mennek el azért, mert nagyon kevés a fizetésük.

Egyre kevesebb a tűzoltó Magyarországon a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete szerint. Vidó Attila társaság alelnöke az RTL Híradónak azt mondta, jelenleg 7 ezren vannak azok, akik valójában a beavatkozásokat végzik. A szakszervezet szerint ez a létszám nem elegendő, amit az éves szinten képződő túlórák mennyisége is bizonyít.

Előfordul az is, hogy a tűzoltóknak más parancsnokságokon kell kisegíteniük a szabadságolások alatt. És az is megesik, hogy egy-egy tűzoltóságról többen mennek el, mint amennyien felszerelnek. Az alelnök szerint főleg a tapasztaltabb tűzoltók távoznak, aminek oka az alacsony fizetés.

Egy kezdő, gyermektelen tűzoltó kevesebb mint 170 ezer forintot visz haza.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint azonban a tűzoltók helyzete most jobb, mint az elmúlt években: a készenléti álláshelyeknek csak 5 százaléka betöltetlen, a tűzoltóképzésekre pedig ötszörös a túljelentkezés. Hozzátették: 2015 óta 45 százalékkal nőtt a tűzoltók fizetése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top