Család

Diszkriminálja az apákat a diákhitel-kedvezmény – állítja az ombudsman

Csak az édesanyáknak járnak bizonyos kedvezmények.

Székely László ombudsman szerint ki kellene terjeszteni az édesanyáknak járó, diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket az édesapákra is. Az alapvető jogok biztosához több panasz is érkezett, miszerint a kormányrendelet diszkriminálja a férfiakat – írja a Népszava.

Jelenleg a második, illetve a harmadik gyermek megszületésekor az édesanya szüneteltetheti a törlesztést, sőt mentesülhet is a hátralevő visszafizetési kötelezettség alól. Az édesapákra azonban ez nem vonatkozik, még akkor sem, ha az édesanyának nincs ilyen tartozása, vagy már visszafizette azt. Hasonlóképp örökbefogadás esetén is csak a nőkre vonatkozik a törlesztés szüneteltetése vagy megszüntetése, akkor is, ha egyedülálló férfi fogad örökbe.

Székely László emiatt Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéhez fordult. Szerinte a kormányrendelet azért is elfogadhatatlan, mert az alaptörvény külön hangsúlyt ad a nemek közötti egyenlőségnek

Székely László Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetőjéhez fordult. Az Emmi jelenleg is vizsgája az alapvető jogok biztosának jelentésében foglalt javaslatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top