Család

Ez a módszer segít, hogy közelebb kerülj a tini gyerekedhez

A tinikre jellemző, hogy bezárkóznak, alig beszélnek a szüleikkel, de van egy remek módszer, amivel közelebb kerülhetünk hozzájuk.

A szülő-gyerek napló módszere nagyon egyszerű, mégis rengeteget segíthet a tinik eltávolodásán. Sok tini nehezen fogalmazza meg az érzéseit, teszi fel a kérdéseit szóban a szüleinek, de ezzel a napló módszerrel segíthetünk neki, hogy könnyebben megnyíljon. A tizenéves kor elején még nyitottabbak is erre a gyerekek, úgyhogy egy próbát mindenképp megér.

A naplóba csak a szülők és a tini gyerek írhat, és nem is olvashatja el más, csak azok, akik vezetik. Fontos bizalmi kérdés, amit be kell tartani, és nem engedni, hogy a nagyi, kistesó, barátok beleolvassanak.

A naplóban lehet kérdezni egymástól, lehet rajzolni, válaszolni, a legjobb az, ha levelezés alakul ki a tini és a szülő között.

tini szülő kapcsolat

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

A gyakorlatban úgy néz ki egy ilyen szülő-gyerek naplózás, hogy vesztek egy füzetet, amibe felváltva írtok: egyik nap anya vagy apa, a következő nap a gyerek. Érdemes úgy kezdeni, hogy a szülő feltesz pár kérdést az első naplóbejegyzésben, amire válaszolhat a gyerek.  Nem általános „hogy vagy?” típusú kérdéseket, hanem inkább olyanokat, amiken elgondolkodhat, te pedig megtudhatod a válaszokból, milyen gondolatai vannak a tininek az életről. Később pedig, amikor nálad van a napló, reagálj a gondolataira, írd le, hogy mit gondolsz a kérdésekről, így alakulhat ki köztetek párbeszéd írásban.

A naplónak legyen egy állandó helye, ahol mindketten megtaláljátok, és írás után a másiknak otthagyhatjátok, hogy megtalálja. Tartsd szem előtt, hogy ez a naplózás nem arra való, hogy neveld és büntesd a gyereket, hanem arra, hogy egy közös játék legyen a tinivel. Tehát a naplóba ne kerüljenek bele az olyanok, mint hogy csalódtál benne, mert megbukott matekból, vagy hogy milyen csúnya dolog volt, hogy megtépte a húgát, mert ezzel csak azt érnéd el, hogy soha többé nem akarna veled közösen naplót írni.

Legyen ez a napló a kis titkotok, egy olyan biztonságos hely, ahol bármilyen kínos kérdést és érzékeny témát le tud írni a tini. Így sokkal közelebb kerülhetsz hozzá, és jelentősen javulhat köztetek a kapcsolat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top