Család

Először készült felvétel a brazil őserdőben elzártan élő törzsről

Még mindig 107 törzs él elzártan a Brazília hatalmas dzsungeleiben. Most egy amazóniai izolált kolóniáról készült felvétel.

Elzártan élő amazóniai törzsről készített felvételeket egy drón Brazíliában: a légi felvételeken 16 ember látható, amint az esőerdőn és egy erdei tisztáson haladnak át. Az egyik felvételen az egyik bennszülött íjat és nyilat visz a kezében. 

 A Funai, a bennszülöttekkel foglalkozó brazil hatóság közlése szerint a felvételek egy tavalyi, az izolált közösségeket kutató expedíció során készültek, de csak a héten hozták őket nyilvánosságra a kutatás védelme érdekében. A szakértők az Amazonas állam délnyugati részén elterülő Javari-folyó bennszülöttek lakta völgyét vizsgálták. Itt 11 ismert csoport él elzártan, több, mint bárhol máshol Brazíliában. 

A szervezet kellő távolságból már évek óta figyeli a közösséget, de ez az első felvétel róluk. A kutatók kivájt pálmafatörzsből készült kenukat, egy baltát (fanyélhez erősített kőpengét) és egy zsúpfedelű kunyhót is lefotóztak.  Egyelőre nem sikerült azonosítani a törzs nevét, bár vannak etnicitására és nyelvére vonatkozó találgatások.

Latin-Amerika legnagyobb országának területén 107 elzárt törzset regisztráltak. Bár a Funai néha fotókat és videókat készít róluk, több mint harminc éve nem léptek velük kapcsolatba.

A külső kapcsolatok gyakran halálos kimenetelűek lehetnek, vérontásba torkollhatnak, vagy hatásukra járvány törhet ki a törzsön belül. Tavaly egy illegális aranybányászokból álló csoport állítólag megölte egy izolált törzs 10 tagját.

„Ha kapcsolatba akarnának lépni a külvilággal, megtalálnák a módját, hogy kommunikáljanak velünk” – mondta Bruno Pereira, a Funainak a régióban élő csoportok kutatását koordináló szakembere.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top