Család
Szponzorált tartalom

Siránkozás helyett ültess fát! Fák nélkül szó szerint megszűnik az élet!

A napokban elárasztották a közösségi oldalakat a brazíliai esőerdőben tomboló tűzről szóló hírek, így a faültetés – sajnos – még nagyobb szerepet kap mindenhol a világon. Itthon is!

Persze erre akár legyinthetsz is, és mondhatod, hogy Brazília legalább olyan távol van tőlünk, mint az Antarktiszról leszakadó jégtömbök, de a felmelegedés jeleit már te magad is tapasztalhatod itthon. Az elhúzódó, októberi nyár, a novemberi tavasz és az egyre nagyobb területeket érintő erdőtüzek már mind a klímaváltozás jelei.

Erdők és fák nélkül megszűnik az élet

A Föld tüdejének is nevezett brazil őserdő hetek óta lángokban áll, ami nemcsak a brazil kormány, hanem a mi életmódunk rovására is írható. Az esőerdőket azért kezdték el felszámolni, hogy az európai szarvasmarhahús-igényeket ki tudják elégíteni, és legelőket tudjanak biztosítani az állatoknak. Ezért pedig rengeteg növény és ártatlan állat adta az életét szörnyű kínok között, de a helyi lakosok élete és megélhetése is veszélyben van.

Ha nincs elegendő fa, a károsanyag-kibocsátásban jeleskedő emberiségnek nem lesz elegendő mennyiségű friss oxigénje, sem vize, ami egyenes út a különböző betegségekhez, a talajpusztuláshoz, majd hosszú távon az élet megszűnéséhez. Éppen ezért az újrahasznosított papír használata és a faültetés már nemcsak a jövőnk, hanem a jelenünk miatt is létszükségletté vált!

Csökkentik a levegőszennyezést

A fák értékes oxigént termelnek és rengeteg szén-monoxidot megkötnek, nagyobb mennyiségben tartalmaznak szenet, mint a levegő – vagyis a faültetés a légszennyezés csökkentése miatt is kulcsfontosságú. Hozzánk hasonlóan a fák is lélegeznek, azonban a mechanizmus fordított, azaz az emberekkel ellentétben szén-dioxidot lélegeznek be és oxigént bocsátanak ki. Egyetlen fa 1 év alatt képes ellátni egy 4 tagú családot friss oxigénnel! Gondolj bele, mi történne, mennyivel jobb levegő lenne, ha itthon mindenki csak egyetlen fát ültetne!

Jó táptalajt biztosítanak, megelőzik az eróziót

A fák növelik a talaj nedvességtartalmát, és mivel a víz mellett a nitrogént is megkötik, ha a kertedbe ülteted őket, akkor a földed termőképessége is jobb lesz. Sőt az avar, vagyis a földre hulló levelek is jó táptalajt biztosítanak. Fák nélkül nincs, ami megvédje a termőföldeket és az épületeket sem az esővíz okozta eróziótól és a széltől: az erős gyökerek nélkül sok terület egyszerűen beomlana, elsivatagosodna.

Ültess te is fát!

Gyógyszerek alapanyagai

Talán nem is gondolnád, de a fákból alapvető gyógyszereket is kinyernek, sőt a növényi olajok és a gyanta sok gyógyszernek alapanyaga. Rengeteg család, körülbelül 1 milliárd ember él erdők mellett, akiknek megélhetést is biztosítanak a fák.

Biztosítják az ökoszisztéma egyensúlyát

Az erdők, a fák azokat a rovarokat is vonzzák, amelyek a többi növény beporzását végzik. Emellett az ökoszisztémát alkotó madarak és más állatfajok lakhelyéül is szolgálnak, amelyek mind, együttesen hozzájárulnak az egyensúlyhoz. Minél több állatfaj tűnik el az emberiség süllyesztőgödrében, annál kisebb lesz az ellenálló képességük a megmaradt fajoknak a kártevőkkel és a vírusokkal szemben. Ha pedig az ökoszisztéma felborul, mi sem menekülünk.

Vizet adnak

A fák, az erdők csapadékot adnak, mégpedig úgy, hogy vizet párologtatnak el, amiből aztán esőfelhők lesznek. Különösen fontos ez az olyan tájakon, ahol kevés a vízforrás. A mai napig emberek milliói függnek az erdők szolgáltatta víztől.

Élhetővé teszik a bolygót

Lehet, fel sem tűnik, mert természetesnek veszed, de a fákkal övezett környéken szívesebben tartózkodunk, sétálunk, sőt még a munka is jobban megy, ha nem egy betonrengetegre néz az ablakod az irodában. A fák nélkülözhetetlenek a városokban, elég, ha akár csak a nyári forróságra gondolsz, amikor a közeledben egy fa sincs, és nem tudsz árnyékba húzódni.

Akár a bolygónk egészsége és a globális túlélés, akár a közvetlen környezeted, valamint az életminőséged javítása a célod: ne csak beszélj a környezetvédelemről, tegyél is érte, és ültess legalább egy fát!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top